Konferenca ob zaključku drugega cikla Made with Y: Future of work

Konferenca ob zaključku drugega cikla Made with Y: Future of work

Dragi Ypsilonovci, Zaključujemo 2-letni projekt »Made with Y«, trening mladih profesionalcev za...

Y.business delavnica: »Google AdWords oglaševanje«

Y.business delavnica: »Google AdWords oglaševanje«

Se želite s svojo dejavnostjo na trgu dobro pozicionirati? Pridobite svoje stranke preko Google...

Postani član/članica Zavoda Ypsilon

Postani član/članica Zavoda Ypsilon

     Si predstavnik-ca generacije Y, proaktiven-a, talentiran-a in poln-a novih...

  • Konferenca ob zaključku drugega cikla Made with Y: Future of work

    Konferenca ob zaključku drugega cikla Made with Y: Future of work

  • Y.business delavnica: »Google AdWords oglaševanje«

    Y.business delavnica: »Google AdWords oglaševanje«

  • Postani član/članica Zavoda Ypsilon

    Postani član/članica Zavoda Ypsilon

 
 
 

Denis Bornšek: Prevzemite odgovornost za svoje življenje in si postavite cilj, da prispevate družbi.

Torek, 17 April 2018 05:49

Denis Bornšek intervju

Denisa prepoznate po posebnem žaru, ki spremlja vse tiste, ki so na poti do uresničitve ciljev. Poleg tega ga zanimajo nove ideje, ki presegajo miselnost tretje industrijske revolucije, zato v Zavodu Ypsilon verjamemo, da bo s svojimi dejavnostmi pomagal ljudem, da spoznajo veliko novega. Preberite, kakšna je njegova pot do izpolnitve sanj. 

 

Inštitut za neodvisnost je za slovenski prostor nekaj precej novega. Kako si začel s tem, kakšna je zgodba za Inštitutom?

Prihajam iz klasične slovenske družine. Doma imamo gradbeno podjetje, kjer sem delal deset let in vodil domačo ekipo. Pri dvaindvajsetih letih sem prebral knjigo Monetarna zgodovina, ki govori o zgodovini denarja, tematika pa me je začela v naslednjih letih še bolj zanimati. O denarju sem vedel le to, da ga nimam in da si želim glede tega nekaj narediti. Kasneje sem bral knjige o filozofiji, psihologiji, duhovnosti in se od materialističnega sveta obrnil k duhovnemu.
Psihologija in filozofija sta mi bili vedno blizu. Zanimalo me je, kaj se dogaja v človekovi notranjosti in zakaj ljudje počnemo stvari, ki jih počnemo. Tako sem imel pri osemindvajsetih letih veliko znanja, informacij in idej, ampak sem še vedno opravljal službo z osemurnim delavnikom. Nisem se počutil izpolnjenega. Odločil sem se, da je tega dovolj, in si vzel dva meseca zase. V teh dveh mesecih sem premislil, kdo sem in kaj bi rad, preizkusil sem se v igralskih vodah v spletni seriji Dualizem in ugotovil, da me življenjska pot vodi med ljudi. V tem času sem v finančnem podjetju spoznal Matjaža Štamulaka. Skupaj sva ugotovila, da je največ, kar lahko daš družbi, znanje oziroma svoj pogled na življenje. Skupaj sva začela izvajati izobraževanja finančne pismenosti, predvsem pa sva se veliko pogovarjala in razpravljala. Spraševala sva se, katere so temeljne stvari, ki bi jih morali ljudje vedeti, pa jih ne, in tako prišla do štirih osnovnih stvari, s katerimi se ljudje ukvarjajo vsak dan, a nimajo osnovnega znanja. Nastali so štirje temelji Inštituta za neodvisnost: miselna, finančna, energetska in telesna neodvisnost. Inštitut za neodvisnost danes predstavlja stičišče strokovnjakov iz posameznih področij in ljudi, ki želijo več znanja na teh področjih.

Kakšne so trenutne dejavnosti Inštituta za neodvisnost?

Na eni strani še vedno postavljamo okolje za ljudi, ki delajo v Inštitutu za neodvisnost. Na drugi strani pa poskušamo izvajati delavnice, za katere verjamemo, da so dobre. Na vsaki delavnici predstavimo pomembnost celostnega človeka. Pred kratkim smo organizirali seminar na temo kriptovalut, kjer smo v uvodu predstavili, kako zelo pomembno je, da celostno pogledamo na človeka. Ne glede nato, da smo prišli na kripto dogodek, ki je povezan s financami, smo zjutraj, ko smo vstali, porabili nekaj elektrike, smo morali nekaj razmišljati. Če nimamo urejenih temeljnih stvari, ne moremo dobro delovati v življenju. V Inštitutu poudarjamo pomembnost šestih segmentov človeških potreb po Maslowu. Najtežje uresničljiva je samoaktualizacija, ki je najbolj na vrhu. Težko pridemo do samoaktualizacije, če dobro ne postavimo drugih osnovnih stvari, kar pomeni: kaj jemo, kaj pijemo, kaj študiramo, s kom se družimo itd. Inštitut za neodvisnost bo poskušal zadovoljiti temeljne potrebe po Maslowu, da bomo hitreje prišli do samoaktualizacije. Lažje bomo našli sebe, svoje poslanstvo. Zato pa je neodvisnost – da uporabljamo svojo glavo, da se dobro poznamo in da v življenju prispevamo, ne pa da jemljemo ali zahtevamo nekaj od družbe. Prevzemanje odgovornosti – v tem smislu govorim o neodvisnosti.

Veliko strokovnjakov govori o spremembi mentalitete pri prehodu v tretjo industrijsko revolucijo, spremenilo naj bi se tudi naše dojemanje svobode in neodvisnosti. Kako gledaš na to?

Ena izmed glavnih nalog neodvisnosti je, da smo dojemljivi za spremembe in nove stvari, ki se dogajajo okoli nas. Blockchain je primer ene izmed takih stvari, kjer imajo ljudje zelo deljena mnenja. Ideja sama je vrhunska, vprašanje pa je, ali jo bomo znali dobro implementirati in izkoristiti. Moje mnenje je, da imamo dve možnosti: ali bomo postali še večji hlapci, in ker je blockchain transparenten, bodo ljudje še bolj upravljali z nami, ali pa imamo zdaj priložnost, da družbo postavimo eno stopnjo višje. Rad bi se zavzemal za to, da smo ljudje neodvisni v pravem pomenu besede, da družbo postavimo eno stopnjo višje, ne pa da se pustimo korporacijam, državam in ljudem, ki so bolj izobraženi ali karizmatični od nas, da nas brcajo v rit.

Kateri so po tvojem mnenju koraki transformacije družbe?

Najbolj pomembna stvar je, da človek spozna sebe. Mislim, da bi temu morali posvetiti največ časa, a je ravno obratno, ker se zamotimo z računalniškimi igricami, z družbo, z ideologijo šole. Več časa bi morali nameniti temu, da smo sami s sabo in da ugotovimo, kdo smo. Vzemite list papirja in začnite pisati, narišite sliko. Ko boste imeli neko predstavo o tem, kaj želite, začnite in poskusite različne stvari! Ugotovite, kaj je dobro in kaj ne. Ne čakajte, da vam bo vse padlo v roke, da vam bo doma mama skuhala kosilo, da vam bo oče priskrbel službo. Prevzemite odgovornost za svoje življenje in si postavite cilj, da prispevate družbi.

Sam si šel v dvajsetih skozi pomembno obdobje spoznavanja samega sebe in prepoznave ciljev. Za vse, ki se nam to morda še ni zgodilo, kako bi opisal tisto prelomno točko, ki te je spremenila?

Prelomna točka v mojem življenju je bila, da sem videl da delam ene in iste stvari in imamo zato rezultate ki me ne izpolnjujejo. Da imam dovolj enakih dni z enakimi ljudmi in enakimi pogovori, enako hrano in enako miselnostjo... Enostavno si moraš reč dovolj je in začet delati stvari drugače. Meni je pomagalo to, da sem bil nekaj časa sam in da sem začel pisati.

Glede na to, da v Inštitutu za neodvisnost o tem ozaveščate ljudi, nam povej, kakšne aktivnosti pripravljate?

Pripravljamo večji energetski dogodek z naslovom Postanite energetsko neodvisni, ki se bo odvijal 21. aprila 2018, kjer se bomo dotaknili horizontalne rešitve v celostnem pogledu. Pripravljamo tudi mesečno naročnino, kjer bodo ljudje imeli možnost napredovanja na vseh štirih področjih in nas še bolj podrobno spremljati prav tako pa nove video vsebine, webinarje in članke. Vse aktivnosti so na: https://www.facebook.com/4independency/ ali na neodvisnost.si

Kakšen je tvoj nasvet vsem, ki se iščejo?

Najtežji del našega življenja je, da se ne ukvarjamo sami s sabo, da si ne vzamemo časa zase. Za spoznavanje samega sebe potrebujemo dovolj časa, a namesto tega večino časa posvetimo drugim ljudem, različnim stvarem in polemiziranju. Menim, da bi morali en dan na teden nameniti sebi. Za spoznavanje sebe, branje, pisanje, meditiranje, sprehode – da smo sami s seboj. Če nismo v stiku s seboj, ne moremo dobro delati, nimamo motiva, prave energije, vse pomembne stvari trpijo, posledično pa tudi družba in kolektivna zavest. Najpomembnejše sporočilo, ki ga imam za mlade, je: vzemite si čas zase. Meni je ravno to spremenilo življenje, da sem si vzel čas zase in se vprašal, kaj si želim, kdo sem. Ni lahko, na trenutke je celo strašljivo. Če se vprašamo, kdo smo, moramo tudi prevzeti odgovornost za odgovore. Če ugotovimo, da smo dobri v nastopanju, je naša odgovornost, da stopimo na oder in delimo svoje izkušnje, znanje z drugimi.

Lani ste z ekipo organizirali tudi TEDx Velenje. Kakšna je bila izkušnja tega dogodka?

TEDx Velenje je bil uradno najgloblji TEDx dogodek na svetu, saj smo ga izvedli 156 metrov globoko v Premogovniku Velenje. Izkušnja organizacije takšnega dogodka je bila zanimiva, veliko je bilo dobrih in navdihujočih zgodb. Od gonilne sile TEDx Ljubljana, Nike Močnik, sem se veliko naučil in vsekakor bom še kdaj sodeloval pri izvajanju. Tudi Inštitut za neodvisnost spodbuja in podpira tovrstne dogodke. Matjaž Štamulak, soustanovitelj Inštituta za Neodvisnost, je imel na TEDx Ljubljana govor z naslovom »Ven iz podganje dirke«, ki govori o finančni ujetosti malega človeka in vplivu korporacij na naša življenja.

Kot vedno moram vprašati: zakaj Zavod Ypsilon?

Blizu mi je ideja mladih podjetnikov. Kot pravi pregovor: na mladih svet stoji. V Zavodu Ypsilon gojite okolje, ki ga prej nisem bil nikoli deležen. Zavod Ypsilon vključuje ambiciozne mlade ljudi, ki jih ni strah podjetništva, ne glede nato, da jim domači in okolica govorijo, da so nori. Po razmišljanju spadam v ta krog ljudi generacije Y. Tudi zato, ker sem na repu te generacije in že imam nekaj izkušenj, kako preživeti obdobje med dvajsetim in tridesetim letom. Veliko lahko prispevam, še več pa lahko dobim.

Vam je vsebina všeč? Delite jo
SAP

Partnerji Zavoda Ypsilon

Delovanje Zavoda Ypsilon je delno financirano s strani Urada Republike Slovenije za mladino.

MIZŠ

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani in vaše izkušnje, ko jo uporabljate. Več o piškotkih....

  Strinjam se z uporabo piškotkov.