Konferenca ob zaključku drugega cikla Made with Y: Future of work

Konferenca ob zaključku drugega cikla Made with Y: Future of work

Dragi Ypsilonovci, Zaključujemo 2-letni projekt »Made with Y«, trening mladih profesionalcev za...

Y.business delavnica: »Google AdWords oglaševanje«

Y.business delavnica: »Google AdWords oglaševanje«

Se želite s svojo dejavnostjo na trgu dobro pozicionirati? Pridobite svoje stranke preko Google...

Postani član/članica Zavoda Ypsilon

Postani član/članica Zavoda Ypsilon

     Si predstavnik-ca generacije Y, proaktiven-a, talentiran-a in poln-a novih...

  • Konferenca ob zaključku drugega cikla Made with Y: Future of work

    Konferenca ob zaključku drugega cikla Made with Y: Future of work

  • Y.business delavnica: »Google AdWords oglaševanje«

    Y.business delavnica: »Google AdWords oglaševanje«

  • Postani član/članica Zavoda Ypsilon

    Postani član/članica Zavoda Ypsilon

 
 
 

Gašper Kos: »Ne govori, čim prej se spravi delati.«

Torek, 16 Maj 2017 06:48

NL maj 2 03

Gašperja Kosa je lani občinstvo na 7. obletnici Zavoda Ypsilon izglasovalo za NaY Ypsilonovca leta. Pred letom dni je še malo izgubljen pritaval v Zavod Ypsilon in hitro odkril svojo strast za startupe. Danes je del ekipe ABC Acceleratorja, že drugič pa sodeluje tudi v njihovem Enterprise programu. Foto: Siniša Kanižaj

Naj bo uvodno vprašanje kar poziv k izzivu za NaY Ypsilonovca 2016. Da jih malo spodbudiva k akciji, najprej razloži, kako se ti je sploh zgodil naziv NaY Ypsilonovca?

Od samega začetka se je vse dogajalo zelo spontano. Najprej sem začel hoditi na predavanja, ki sta jih organizirala ABC Hub in Zavod Ypsilon. Sledilo je članstvo v Ypsilonu, ker se mi je zdelo, da bom tu pridobil veliko znanja in novih poznanstev.

Takoj se je ponudila možnost, da grem na International Business Summer School (IBSS), kjer sem na koncu tudi zmagal. Del nagrade je bila udeležba na Bled Strategic Forum, kjer sem spet zmagal na business challengu v sodelovanju s Snaga d.o.o..

Nato sem se udeležil nekaj ABC-jevih Hackathonov in tam spoznal Urško Jež, s katero sva takoj navezala stik. Na Hackathonu Lidl Slovenija se mi je ponudila priložnost, da se vključim v Enterprise program. Istočasno mi je Urška omenila, da se ji zdim zanimiv in me vprašala, če bi postal del ekipe ABC Acceleratorja. Za to sem ji še sedaj hvaležen, saj sem dobil odlično priložnost za pridobitev novega znanja, izkušenj in kompetenc. Poleg tega pa je velika prednost tudi delo v mednarodnem okolju, kjer dobiš popolnoma drugačen vpogled na dogajanje po svetu.

Zadnja stvar v zaporedju teh dogodkov pa je bila pridobitev naziva NaY Ypsilonovec 2017. To je zame predstavljalo potrditev, da sem na pravi poti in da so tudi drugi opazili, da se trudim.

Glede na to, da delaš s startupi, me zanima, kaj se trenutno dogaja na področju slovenskih startupov? Se srečujejo s kakšnimi težavami? Kakšno se ti zdi vzdušje v startup okolju?

V zadnjih letih se je celoten startup ekosistem v Sloveniji zelo spremenil. Vedno več ljudi in organizacij si prizadeva, da bi ustvarili čim boljše pogoje za mlada podjetja. Pri tem bi spet rad izpostavil ABC, ki je eden od najpomembnejših graditeljev ekosistema, ne samo v Sloveniji, ampak v širši regiji.

Ena izmed težava, ki jo opažam v Sloveniji je mentaliteta. Včasih ljudje ne verjamejo dovolj vase oziroma mislijo, da ne morejo doseči tako visokih ciljev, kot jih lahko ljudje iz drugih držav. Težava je, če razmišljamo, da kot prebivalci male Slovenije težko uspemo na globalni ravni. Ampak se mi zdi, da je v zadnjem času veliko podjetij in startupov dokazalo, da ni važno od kod prihajaš, če imaš vizijo in si pripravljen stopiti v veliko igro na globalni ravni, lahko postaneš najboljši.

Zakaj se ti zdi, da je pomembno, da podpiramo startup okolje?

Kot lahko opazimo po svetu so startupi pomemben del ekonomije, vedno bolj postajajo svoj ločen odsek ekonomije in ustvarjajo nova delovna mesta. Na začetku se je o njih razmišljalo, da so samo nek trend, vendar se je dokazalo, da so ključni del prihodnost in ne le nekaj začasnega.

Kateri startup pa te je najbolj navdušil?

Navdušil me je Outfit 7. Pa ne samo zaradi njihovega uspeha, ampak zato, ker sem imel priložnost poslušati izkušnjo Ize Login, ki je podala svoj pogled na samo vodenje podjetja in zaposlenih. Videl sem, da je bila vsaka stvar v njihovem delovanju natančno načrtovana. Kljub svoji hitri rasti in velikemu pritisku, pa niso nikoli pozabili na zaposlene in njihovo počutje. Všeč mi je pa bilo tudi to, da so že pred ustanovitvijo Outfit 7 vedeli, da je to za njih samo projekt, ki bo odskočna deska za njihove ekološko ozaveščene projekte v prihodnosti.

Boš ustanovil svoje startup podjetje?

Glede na svoja leta sem trenutno še v fazi pridobivanja čim večih znanj in izkušenj. Zagotovo pa je glavni fokus tega, da bom čim bolje pripravljen za vodenje svojega lastnega podjetja.

Katero področje startupov te najbolj zanima?

Ni nekega področja ali sektorja, kateremu bi posvečal največ pozornosti. Sem mnenja, da moraš biti na tekočem glede celotnega dogajanja v svetu in v njemu iskati priložnosti za izboljšave.

Že drugič si tudi del ABC Enterprise programa, naprej ste sodelovali z Lidl Slovenija, zdaj z Zavarovalnico Triglav. Pa me zanima, kakšna je sploh izkušnja v Enterprise programu?

Izkušnja je vrhunska. Zanimivo je, ker vstopimo v neko mešano okolje. Ko se enkrat združita korpo in startup svet, dobimo na začetku veliko zmešnjavo. Vsak vztraja pri svojem in zagovarja svoj prav. A na neki točki vsi vidijo, da če vzamemo dobre stvari iz enega sveta in jih poskusimo implementirati v drugega, dobimo veliko dobrega. Predvsem sem opazil, če pustim ob strani, da se generirajo dobre ideje ter da vsi udeleženci dobijo veliko znanja, da se ljudje sami začnejo spreminjati. Na primer ljudje korpo sveta so vedno malo ukalupljeni. A ko dobijo priložnost, da se dokažejo in vidijo, da lahko govorijo o vsem ter da je mogoče vse, se pokaže, da imajo vrhunske ideje. Vse, kar je potrebno, je da jim damo možnost, da spregorijo.

Kakšno pa je vaše trenutno delo z Zavarovalnico Triglav? Kaj počnete?

Prejeli smo smernice, da jim oblikujemo digitalno zavarovanje za evropski oziroma globalni trg. Zaenkrat se osredotočamo na dve ideji, ampak iščemo še nove. Zelo je zanimivo. Na koncu bo trg povedal, kje je večja potreba.

In kakšen je tvoj nasvet mladim, ki šele začenjajo poklicno poti?

Naj bodo proaktivni. Dokler so mladi imajo priložnost, da se čim več naučijo in pridobijo izkušnje. Rekel bi tudi to, da naj ne ostane vse le pri besedah, ampak naj stvari preizkusijo v praksi. Ravno s praktičnim delom si postavljen pred preizkušnje, ki te potisnejo iz cone udobja. Na ta način se naučiš veliko več in hitreje. Naj se ne bojijo tega, da jim ne uspe, saj bodo kljub neuspehu pridobili ogromno stvari, ki jim bodo koristile tudi v prihodnosti. Zaključil bi s citatom: »There are no bad experiences, only learning ones.«

Na kratko o Gašperju

IMG 5465 2 small

Življenjski moto: Naj ti nikoli ne bo žal za stvari, ki si jih naredil, ampak za stvari, ki jih nisi naredil, ko si imel priložnost.

Zadnja prebrana knjiga: Og Mandino, The greatest salesman in the world.

Najbolj značilne karakterne lastnosti: Učljiv, trmast, vztrajen.

Največji dosežek: Vsaka nova stvar, ki se jo naučim.

Talent, ki si ga želiš: Mislim, da sta bolj kot talent pomembna trdo delo in konsistenca.

Na sebi bi spremenil: Da bi se lažje osredotočal na eno stvar. V življenju me veseli preveč stvari in včasih je to težava.

Sanjska destinacija: Rad odkrivam neznane destinacije, da vedno kaj novega vidim.

Tvoj vzornik: Ne iščem idolov, opazim pa vrline pri drugih ljudeh, ki bi jih želel imeti.

Popolna sreča je: Da delaš tisto, kar te veseli in nimaš skrbi, kako boš preživel iz danes na jutri ter svoje znanje in izkušnje deliš tudi z drugimi.

Največji strah: Nimam strahov.

Najpametnejša poteza v življenju: Da sem se podal v startup življenje.

Največja napaka v življenju: Da se nisem prej podal v startup življenje.

Vam je vsebina všeč? Delite jo
SAP

Partnerji Zavoda Ypsilon

Delovanje Zavoda Ypsilon je delno financirano s strani Urada Republike Slovenije za mladino.

MIZŠ

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani in vaše izkušnje, ko jo uporabljate. Več o piškotkih....

  Strinjam se z uporabo piškotkov.