Konferenca ob zaključku drugega cikla Made with Y: Future of work

Konferenca ob zaključku drugega cikla Made with Y: Future of work

Dragi Ypsilonovci, Zaključujemo 2-letni projekt »Made with Y«, trening mladih profesionalcev za...

Y.business delavnica: »Google AdWords oglaševanje«

Y.business delavnica: »Google AdWords oglaševanje«

Se želite s svojo dejavnostjo na trgu dobro pozicionirati? Pridobite svoje stranke preko Google...

Postani član/članica Zavoda Ypsilon

Postani član/članica Zavoda Ypsilon

     Si predstavnik-ca generacije Y, proaktiven-a, talentiran-a in poln-a novih...

  • Konferenca ob zaključku drugega cikla Made with Y: Future of work

    Konferenca ob zaključku drugega cikla Made with Y: Future of work

  • Y.business delavnica: »Google AdWords oglaševanje«

    Y.business delavnica: »Google AdWords oglaševanje«

  • Postani član/članica Zavoda Ypsilon

    Postani član/članica Zavoda Ypsilon

 
 
 

Tanja Golčman: »Nihče vam ne bo ničesar prinesel na pladnju!«

Ponedeljek, 29 Maj 2017 14:09

may 03

Tanja Golčman je del ekipe ABC Acceleratorja, podobno kot Gašper, ki smo ga že spoznali v Ypsilon intervjuju. Z Gašperjem Kosom jima je skupno tudi to, da sta se oba udeležila poletne šole IBSS in zmagala. Z ramo ob rami sta stala pod žarometi na 7. obletnici Zavoda Ypsilon, ko je občinstvo z aplavzom izbiralo NaY Ypsilonovca. Tanja to vsekakor je, saj je proaktivna, stopa iz cone udobja in išče svojo pot do uspeha. Foto: Siniša Kanižaj

Lani si postala favoritinja za naslov NaY Ypsilonovke. Zakaj je temu tako in kakšne lastnosti mora po tvojem mnenju mora imeti nominiranec?

Še vedno sem malo presenečena, da sem bila nominirana ... sem si rekla, da bom morala prenehati promovirati Ypsilon po vseh svojih kanalih in biti tako aktivna – če ste se slučajno spraševali, zakaj je to upadlo (smeh). Nominiranec je po mojem mnenju lahko vsakdo, ki se je pripravljen učiti, ki si želi nekaj doseči, pri tem spodbujati druge in delati nekaj dobrega.

Od avgusta si v Zavodu Ypsilon, prej si še študirala. Si bila že takrat zelo aktivna?

Ne. To je bila težava, da nisem izkoristila vseh priložnosti, ki jih imaš kot študent. Potem sem si rekla, da je zdaj skrajni čas. Ko se odločiš naredit prvi in nato drugi korak, kolesje naenkrat steče in začnejo se odpirati vrata, za katera sploh nisi vedel ali pa si o njih nisi niti upal razmišljati.

Tanja Golcman 1

Kaj pa je bila tista odločilna stvar, ki te je spravila v gibanje?

V okviru PBC kluba Steklarne Hrastnik sem dobila priložnost sodelovati v poletni šoli Zavoda Ypsilon (IBSS). In lahko rečem, da je bila to življenjska izkušnja. Najprej sem oklevala in nisem vedela, kaj bi, prijavila sem se, a tik pred zdajci skorajda preklicala udeležbo. No, seveda sem se potem malo »brcnila« in odločila, da vseeno grem, kar je bil zame velik skok iz cone udobja. Ni mi žal. Dva tedna polna pozitive, veliko dela in malo spanja, ogromno znanja in izkušenj ter super ljudje. Tu sem se tudi seznanila z ABC Acceleratorjem in spoznala Urško Jež, izvršno direktorico pospeševalnika v Ljubljani. No, takrat sem se odločila, da hočem delati za ABC in po nekaj projektih se je to tudi uresničilo. Tudi IBSS se je zaključil precej uspešno, saj sem bila ena izmed petih zmagovalcev oz. t.i. gamechangerjev poletne šole, kot najboljša ženska udeleženka pa sem za nagrado prejela obisk Social Impact Huba in se udeležila delavnice »Design Thinking« v Berlinu. Tako da ja, Ypsilon je »kriv« za eno izmed večjih prelomnih točk v mojem življenju do sedaj.

Kakšna pa je tvoja vloga v ABC-ju?

Na kratko, sem operativna podpora v podjetju, pri ABC Enterprise programu, organizaciji in izvedbi dogodkov in pa alumni manager. Skrbim za komunikacijo in pridobivanje podatkov od startupov, ki so šli skozi naš program. Ampak, to so le nazivi. Če ob koncu dneva pogledam, kaj sem naredila, je dosti več kot to. In kar je meni najbolj pomembno je, da sem del res super ekipe in da konec koncev vsi delamo, kar je potrebno, da smo boljši in da uspemo.

Si se našla v startup okolju ali so ti bližje predvsem delovne naloge, ki jih ABC ponuja?

Dobro vprašanje. Iskreno, ne vem, če sem se že našla. Mislim, da se iščem vsak dan, ampak to je zaradi izjemno hitrega in spreminjajočega se okolja. To niti slučajno ne pomeni, da mi ni všeč, ampak, da gre za konstantno delo na sebi, kar je v bistvu zelo dobro. Dnevno se soočam z novimi in neznanimi situacijami, v katerih se je pač treba znajti in to hitro.Delo ni enolično, je daleč od rutinskega, ves čas sem v pogonu. Zelo mi je všeč in sem zelo zadovoljna.

Si želiš nekega dne imeti svoje zagonsko podjetje?

Trenutno nimam neke ideje, tako da ne. Če pa se spomnim česa norega, pa definitivno.

Pa še eno vprašanje, na katerega »mora« znati odgovoriti vsak v Zavodu Ypsilonu. Kje se vidiš čez pet let?

Sem imela že pri podpisovanju članstva težavo z odgovorom na to vprašanje (smeh)! Veliko premalo delam na postavljanju ciljev sama sebi. Kot sem zapisala že takrat: vidim se kot vodja projektov ali kot ustavnoviteljica svojega podjetja. Predvsem pa to, da delam nekaj dobrega, kar je sicer zelo klišejsko, a ne bi rada pristala pri urejanju birokracije, ampak da dejansko pustim pečat v družbi.

Nisi prva, ki mi je omenila, da jo zanima vodenje. Se ti zdi, da se v Zavodu Ypsilon združujejo bolj kot ne vodje?

Da. Mislim, da vsak od nas želi nekaj doseči v življenju in verjetno tudi pomagati drugim, da dosežejo svoje cilje, zato se mi zdi, da je to definitivno ena od lastnosti članov in članic Zavoda Ypsilon. Nenazadnje gre za proaktivne člane, ki so/smo nekakšna kolesa svoje generacije.

Kaj tebi pomeni dober vodja? Imaš kak vzor?

Dober vodja mora znati sprejemati odločitve in voditi ekipo, ampak po drugi strani mora poznati vsakega posameznika v svoji ekipi ter njihove sposobnosti in pomanjkanja. Znati jih mora poslušati in jim pustiti proste roke, da sami delajo in sprejemajo odločitve, ko situacija to dopušča. To pa pomeni, da zna sprejemati, ko gredo stvari narobe, da nisi najslabši, ko spodleti. Do zdaj sem imela precej srečo z vodji in sem se od vsakega nekaj naučila. Tudi od tistih, ki mogoče niso bili rojeni za to vlogo. Ti so me naučili predvsem to, kako se ne obnašati do svoje ekipe ter kako pomembno je, da imaš dobro ekipo.

Kaj te še zanima poleg tvojega trenutnega področja dela?

Hmmm, mogoče področje psihologije. Po študiju pedagogike, sem se nekaj časa zanimala za študij psihologije, a sem se potem preusmerila v ekonomske vode. Zelo se mi zdi zanimivo, zakaj se ljudje odločajo za to kar se, kaj je njihova zgodba, kakšen vpliv ima okolje na posameznika in njegove odločitve. In pa kakšen vpliv ima kultura. Pa nazaj k zanimanjem oz. hobijem: v svoj teden poskušam večkrat vključiti rekreacijo, ker sem ugotovila, da ima ogromen vpliv na moje počutje in delovanje.

Naša ljuba dežela Slovenija in težave, ki jih imamo tako v poslu kot v politiki. Imaš kakšno mnenje o tem?

Ne spremljam toliko politike, ker se nočem mešati vanjo. Vem, da bi se morala, ampak mi ni do tega. Zdi se mi, da je vse le neka igra. V poslovnem svetu pa se zdi, da smo precej zadržani, še vedno se delajo stvari, kot so se delale včasih. Kar je dobro pri startupih, je ravno to, da se vse dogaja hitro in so veliko bolj agilni in odzivni na trg. Medtem ko ostalim do tega še malo manjka. V tradicionalnih podjetjih je ogromno postopkov odločanja in nesmiselnih pravil in ljudi, ki si ne upajo ali nimajo možnosti izraziti svojih potencialov. Na drugi strani se mi zdi, da smo Slovenci izjemno delovni in pridni, ampak se preveč podcenjujemo. Smo precej vztrajni ... na žalost tudi pri stvareh, ki nam niso všeč in nato jamramo o njih. Ampak mislim, da se stvari spreminjajo na bolje.

Kateri poslovnež ali podjetje te še posebej zanima?

Že na splošno mi je ABC pospeševalnik precej fascinanten, ker so dejansko začeli poslovati marca 2015, po nekaj več kot enem letu pa že odprli pisarne v Münchnu in potem še v Silicijevi dolini, ki so namenjene podjetjem, ki se želijo širiti na nemški in ameriški trg. Zdaj teče že peti program in v tem času so naredili ogromno stvari. Skozi program je šlo okrog 58 startupov, plus teh 23, ki jih pospešujemo sedaj. Imamo ABC Enterprise program in pa na vidiku še nekaj novih projektov in sodelovanj, ki bodo znani v kratkem. Malo sem sicer pristranska, ampak to kar dela ABC je zame izjemen primer inoviranja in spreminjanja tako slovenskega kot tudi globalnega sistema.

Kateri startup se ti zdi najbolj zanimiv?

ABC Accelerator! (smeh) Ne, nisem plačana za vso to reklamo. Sem samo neumorna zagovornica stvari, v katere verjamem. :) Glede naših startupov ... Ne zdi se mi fer, da bi katerega izpostavljala, saj srčno navijam za vsakega izmed njih. Poleg tega so tudi iz precej različnih področij. Če pa bi koga slučajno zanimalo kaj več, na naši strani na Facebooku redno objavljamo razne kratke, zabavne in poučne video vsebine, kjer predstavljamo startupe in njihove produkte.

Socialno podjetništvo: da ali ne?

Da. Dejstvo je, da moramo vračati okolici nazaj, ker če ne bomo mi, kdo bo? Zakaj smo sploh tu? Kar delate v Zavodu Ypsilon je res super, ker spodbujate mlade, da postanejo še bolj proaktivni, da se povezujejo in ustvarjajo projekte, sodelujejo v socialnem podjetništvu in da delajo na tem področju. V bistvu pospešujete te ideje med mladimi.

Kakšen bi bil tvoj nasvet za mlade, ki trenutno morda niso dovolj proaktivni ali ki šele začenjajo svojo pot, pa so še izgubljeni?

Da se vključijo v Zavod Ypsilon(smeh). Ves čas vas promoviram povsod, kjer je možno (pa ABC očitno hah)! Predvsem naj se več vključujejo v takšne aktivnosti in v razne klube. Najbolj mi je žal, ker se s tem nisem več ukvarjala, ko sem bila študentka, ko sem imela ves čas na svetu. Saj je fajn, ko žuraš in se zabavaš, ampak nihče ti ne bo ničesar prinesel na pladnju. S tem, ko se vključuješ v razne organizacije pa spoznaš veliko ljudi in tako se ti odpirajo vrata. Tu ne gre za veze, ampak ljudje te poznajo in na podlagi tvojih sposobnosti in priporočil se ti ponudijo možnosti za sodelovanje. In pa še ena zadeva – nič ni narobe, če se počutiš izgubljeno, vsi se kdaj pa kdaj! Je pa treba malo napora in vsaj malo volje, da narediš eno stvar, potem gre lažje. Preverjeno!

Na kratko o Tanji

Tanja Golcman 2

Tvoj moto: Bodi do drugih tak, kot želiš, da so drugi do tebe. Bodi pozitiven in iskren.

Najljubši izmišljeni junak: Harry Potter. Always. :)

Karakterna lastnost, ki te najbolje opiše: Pozitivna!

Sprememba, ki bi jo naredila na sebi: Karakterno, da bi bila bolj komunikativna.

Najljubša destinacija: Lovran na Hrvaškem, to je destinacija za odklop.

Popolna sreča je: Da sem obkrožena z ljudmi, ki jih imam rada, in delam to, kar me veseli. Introvertni »jaz« je najsrečnejši ob morju. :)

Največji strah je: Ko greš na kak dogodek, kjer nobenega ne poznaš in moraš spoznati tisto prvo osebo. No, to ni največji strah, je pa definitivno kriv za kar nekaj stresa.

Največja napaka, ki si jo naredila v življenju: Da nisem večkrat šla za stvarmi, ki sem si jih želela. Da me je vedno ustavila cona udobja, kjer je vse lepo - zakaj bi se umaknila iz nje? Ampak dejstvo je, da se potem vedno kaj dobrega naučiš, vedno se kaj dobrega zgodi. Če pa ne uspeš, pa je dobra lekcija za drugič. Win some, learn some!

Foto: Siniša Kanižaj

Vam je vsebina všeč? Delite jo
SAP

Partnerji Zavoda Ypsilon

Delovanje Zavoda Ypsilon je delno financirano s strani Urada Republike Slovenije za mladino.

MIZŠ

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani in vaše izkušnje, ko jo uporabljate. Več o piškotkih....

  Strinjam se z uporabo piškotkov.