Y.blog

Y.blog: Dubaj na kratko skozi moje oči

2016 05 09 17.31.03

Avtor: Gašper Parte, samostojni podjetnik in predavatelj, član Zavoda Ypsilon

Pred mesecem dni sem se poslovno odpravil v Dubaj, kjer sem imel svoj četrti “delivery”. Trenutno namreč predavam svetovne trende v industriji, in sicer digitalizacijo industrije oz. kako »internet of things« deluje v praksi (uporabo platforme kot storitev, povezovanje lokomotiv, vetrnih elektrarn itd. v internet). Tokrat je je bilo izobraževanje namenjeno zaposlenim v podjetju GE Oil & Gas (med ostalimi predavanji tudi GE Digital, Ernst & Young, Capgemini, itd.). Prvi vtisi o Dubaju so seveda prestiž, luksuzni avtomobili oz. vse kar se da kupiti z denarjem ter seveda vročina – klimatska naprava je povsod (hoteli, taxiji, pisarne, šoping centri itd.).

Zanimivo je bilo okrožje, kjer sem predaval. Mnogo svetovnih podjetij ima sedeže prav v tej coni (Jabel Ali FreeZone (http://jafza.ae/)), kjer veljajo drugačna pravila (bolj odprta za poslovanje, drugačne obveznosti ipd.) kot drugod po ZAE. Za vstop v to cono si moral dnevno plačati propustnico, dostop pa si imel čez tako imenovane “gate” kjer so varnostniki pregledovali in spuščali vozila ter osebe z dovolilnicami v to območje. “You pay for everything," so mi rekli. ;) Dubaj je postal svetovni “HUB” za business, posebno JAFZA.

Tako da poleg biznisa v Dubaju lahko v nekaj minutah zapravite svojo plačo brez težav. Lahko je to v ogromnih šoping centrih, kjer so vse svetovne modne in priznane znamke na kupu, res WAU, ni da ni! Akvarij z morskimi psi in piranjami kar sredi nakupovalnega centra, zakaj pa ne? :) Lahko se povzpnete na najvišjo stolpnico na svetu Burj Khalifa (mimogrede, v 1 minutu si v 124 nadstropju), letujete v luksuznem hotelu z 7 zvezdicami Burj Al Arab ali pa skočite s padalom iz stolpnice kar v mesto.

No, na kratko, za živeti v Dubaju mi ni, za posel in 2x v morje pa super. :)

 

2016 05 12 12.40.01 1

Fotografija 1: Gašper Parte, samostojni podjetnik in član Zavoda Ypsilon v podjetju GE Oil & Gas, Dubaj

IMG 7680 1

Fotografija 2: Gašper Parte, samostojni pdojetnik in član Zavoda Ypsilon z udeleženci izobraževalne delavnice Predix v Dubaju

 

Vam je vsebina všeč? Delite jo
SAP

Partnerji Zavoda Ypsilon

Delovanje Zavoda Ypsilon je delno financirano s strani Urada Republike Slovenije za mladino.

MIZŠ

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani in vaše izkušnje, ko jo uporabljate. Več o piškotkih....

  Strinjam se z uporabo piškotkov.