Y.blog

Katere so najpomembnejše veščine v 21. stoletju, ki jih Y.business program ponuja mladim?

rsz 21st skills

Avtor: Miha Škrokov, član Zavoda Ypsilon
V drugem desetletju 21. stoletja prihaja do sprememb v temeljih obstoječega družbenega sistema. Kapitalizem po osnovni definiciji izgublja na pomenu, vse gospodarske in finančne krize so v ljudeh naredile premik in predvsem mladi ugotavljajo da sta bila moč in denar predolgo glavni življenjski merili uspeha.

Tako se pojavljajo nove vrednote in dandanes se vse več poudarka daje na po mojem mnenju štirih novih metrikah: modrost oziroma znanje, radovednost oziroma čudenje, dobro počutje oziroma kvaliteta življenja in glagol dati oziroma dajanje nazaj. Če hočemo danes uspeti moramo te kvalitete posvojiti in jih poudarjati na vsakem koraku in Zavod Ypsilon je idealen začetek za učenje teh kvalitet in aplikacijo v realnem življenju.

V programu Y.business, ki ga sestavljajo vikend seminarji in success story-ji, sem to opazil že pri moji prvi izkušnji z zavodom. Uspeli so pridobiti gospoda Sandija Češka kot govorca in poudarjal je o vrednosti znanja (»izobrazite me kako bom lahko še boljši«) in o tem kako njegovo podjetje dobrodelno deluje, daje nazaj in gleda na kvalitetno ozračje tako v pisarni kot v okolju kjer posluje. Na mojem prvem vikend seminarju sem poslušal Jerneja Pangeršiča iz Ustvarjalnika, ki je študiral socialno podjetništvo v ZDA, sicer študent računalništva, vendar ga je radovednost pripeljala v podjetniške vode. Jernej se je odločil da bo prišel nazaj in širil svoje pridobljeno znanje v Sloveniji in pomagal ljudem, torej dajal nazaj.

Te veščine, ki se mi zdijo najpomembnejše v 21. stoletju, se stalno pojavljajo v predavanjih, seminarjih in dogodkih Y.business programa in prav zaradi tega mislim, da lahko mladi člani od članstva veliko pridobijo. Na nas mladih je, da spremenimo moč, ki jo napaja denar, v moč, ki jo napajajo dobra dela, znanje, širokoglednost, okoljska zavednost in družbena koristnost. Ker pa je denar še vedno osnovno gonilo sistema, nas Y.business program hkrati tudi usmerja kako izpiliti poslovne veščine, ki jih bomo izrabljali na naši uspešni karirerni poti.

Tu bi spet izpostavil štiri glavne veščine, ki so po mojem mnenju recept za uspeh in ki se v sklopu programa večkrat pojavijo, poudarjajo: lansiranje idej, ki bodo spremenile svet oziroma reševanje resnih problemov, ustvarjanje doživetij, ne produktov, človeški pristop strankam oziroma poslušanje svojih strank in ustvarjanje odprtega in preglednega poslovnega okolja tako strankam, kot zaposlenim.

Če bomo znali ustvariti svojo zgodbo, ki bo črpala denar, hkrati pa dajala poudarek na človeka in okolje, bomo ustvarjali vizijo svetle prihodnosti.

Vam je vsebina všeč? Delite jo
SAP

Partnerji Zavoda Ypsilon

Delovanje Zavoda Ypsilon je delno financirano s strani Urada Republike Slovenije za mladino.

MIZŠ

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani in vaše izkušnje, ko jo uporabljate. Več o piškotkih....

  Strinjam se z uporabo piškotkov.