Y.blog

Y.blog: Povsod je dobro, le v Sloveniji ne! Kaj res?

rsz zdablog

Avtorica: Maša Zgonec, članica Zavoda Ypsilon in ustanoviteljica Zavoda Drevo Življenja

 

Spomladi sem imela možnost okusiti življenje v Združenih državah Amerike. Za 3 mesece sem odpotovala k sestri in nečaku, ki živita v Minneapolisu, Minessoti. Na kratko, dežela  10.000 jezer, pozimi zelo mrzla, poleti topla dežela. Čez leto večinoma obsijana s soncem, veliko dogajanja, možnost športnih aktivnosti skozi celotno leto; javno dostopna igrišča, jezera, kolesarjem najbolj prijazna država, in še in še.

V tem času sem uspela kar dodobra spoznati njihovo kulturo, sisteme delovanja, minuse in pluse.

Američanov se drži predsodek, kako nori so. Vsega možnega se spomnijo in se tega brez sramu poslužujejo. Res je, so odprt narod. Posledično tudi manj zavistni ter neprivoščljivi, bolj dobrovoljni, pozitivni, hej, vse je mogoče!

In med tem, ko se mi pritožujemo nad stanjem v Sloveniji. Ni služb, slabo zdravstvo in sociala, slabi gospodarski pogoji  itd., jim čez lužo ni nič lažje.

Pa saj službo se dobi, a tam z nizko plačo tudi težko preživiš. Od njih se pričakuje, da delajo cele dneve. Nadure velikokrat niso plačane, odvisno od pogodbe.  Dodatka za prevoz na delo ne poznajo, niti dodatka za malico. Ni božičnice, le ponekod regres oz. bonus. Kdor ima, ima, kdor nima je revež, životari. Sociala je dosti slabša. Šolnine nesramno drage. Mnogi končajo študij z velikimi dolgovi.  Vsak obisk pri zdravniku stane, zato vedno dobro premislijo ali ga bodo sploh obiskali. Potem pa si predstavljajte, da se vam še kaj zgodi. Zaradi nepredvidljivih zdravstvenih stroškov kaj hitro lahko obubožate.

In si predstavljajte, da se preselite v tujino čisto sami? Tam imaš sicer občutek, da te kot tujca hitro sprejmejo medse, v resnici so odnosi zgolj površinski. So pa tudi tako samozavestno vzgojeni, kako so oni najboljši in mnenje, kak predlog  tujcev (ali kako mi kaj počnemo v Evropi bolj produktivno) ne šteje kaj dosti. Tudi njihova mentaliteta kar se tiče ravnanja z denarjem je drugačna. So veliki potrošniki. Prvo zapravijo in se zadolžijo, nato odplačujejo – z obrestmi seveda. Trg je res da neprimerljivo večji  za ustvarjanje posla, a tudi tam se ne zgodi uspeh čez noč. Sploh če začenjaš z nule.

Skratka, V ZDA se ne počutiš varno kot tu. Pri nas, res, da ni idealno, tako hudo pa spet ni, kajne? In namesto, da se pritožujemo kaj je vse narobe, raje usmerimo svoje misli in predvsem dejanja v rešitve, v dobro vseh nas.  Raje se podpirajmo in spodbujajmo in ne nasprotno.

Lokacijo imamo izvrstno in potenciala ogromno.

Res neprecenljivo, kako ti potovanja razširijo obzorja.

 

Vam je vsebina všeč? Delite jo
SAP

Partnerji Zavoda Ypsilon

Delovanje Zavoda Ypsilon je delno financirano s strani Urada Republike Slovenije za mladino.

MIZŠ

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani in vaše izkušnje, ko jo uporabljate. Več o piškotkih....

  Strinjam se z uporabo piškotkov.