Y.blog

Študij naj bo izziv in priložnost, da spoznaš samega sebe

318318Challenge 2

Avtorica: Erika Jesenko, odgovorna urednica glasbenega portala infoglasbeni.si

Vsi se odločamo na koncu srednje šole, kaj si želimo postati in kaj ne. A se v večini primerov zgodi, da gremo študirati nekaj, kar čez čas ugotovimo, da nas sploh ne zanima. Tako se je pripetilo meni, ko sem se vpisala na podiplomski študij na Fakulteti za upravo. Vestno hodila na predavanja, vaje, delala seminarje vse tekoče, a nekega dne sem ugotovila, da me študij na tej fakulteti sploh ne zanima več. Začela sem se poglabljati vase in ugotovila svoje dejanske interese, v katerih vidim strast, spontanost in ustvarjalnost. Tako sem se vpisala na zelo iskano področje tržno komuniciranje in odnosi z javnostmi, kjer uživam.

Med študijem na Fakulteti za upravo me je zmotilo to, da smo bili preveč monotoni, brez prakse, brez kakšnih koli načinov, da pokažemo svojo ustvarjalnost. Morda se je to spremenilo v zadnjem letu, ko so začeli z interaktivno – kreativnimi delavnicami. Na Visoki poslovni šoli, kjer študiram sedaj, je veliko več prakse in skupinskega dela, ki sem ga prej pogrešala. Večja skupinska dinamika.

Študij ti je lahko tudi izziv. Predvsem iz tega vidika, da ugotoviš, kaj ti dejansko leži in kje se vidiš skozi svojo kariero. Ne smeš nikoli, a res NIKOLI obupati, ker je to lahko najslabše, kar si naredil. Obstaja veliko online tečajev (brezplačnih), ki se jih lahko udeležiš, različna študentska društva, kjer lahko začneš pridobivati delovne izkušnje (tudi prostovoljno delo šteje). Važna je tvoja aktivnost, ki jo želiš predstaviti kasneje na trgu.

Priložnost je, da spoznaš sebe. Ugotoviš, kateri tip osebnosti si, kako se fokusiraš na določeno stvar, kako hiter si. Zelo uporabno je, da se udeležuješ Start up weekendov, kjer se spoznaš z ljudi, ki so istega mišljenja kot ti. Sama lahko povem, da sem se v času študija in tudi kasneje udeleževala različnih dogodkov, kjer sem spoznala veliko ljudi, veliko novih idej, različno kritično razmišljanje o trgu dela.

Sebe lahko spoznaš tudi, ko se pripravljaš na izpit. Obstajajo različne metode za učenje: asociacije, miselni vzorci, podčrtavanje ključnih besed. Verjeti moraš, da zmoreš uresničiti svoje sanje. Če imaš idejo jo predstavi, saj nikoli ne veš, kdaj lahko iz hobija narediš posel. Ko študiramo je študij neke vrste naša služba v kateri se učimo življenjskih situacij.

Nekaj korakov, ki so pomagali meni:

  • naredila sem plan s konkretnimi cilji, po metodi SMART
  • začela brati podjetniške bloge, forume
  • udeleževala različnih delavnic na temo osebnostne rasti, podjetništva
  • začela pisati razmišljanja in jih objavljati na lastnem blogu
  • udeležila NLP Praktik z nevrologijo (tukaj lahko rečem, da sem v roku pol leta ugotovila, kaj me dejansko res zanima in bom delala s srcem)
  • učila s pomočjo miselnih vzorcev, prepisovanjem
  • s kreiranjem ključnih besed in asociacij.

Napiši svoje cilje (kratkoročne, srednjeročne in dolgoročne), ker ti bo to zelo pomagalo, tako pri iskanju službe kot tudi v nadaljnji karieri. Osredotoči se na tisto področje, ki zanima. Ko to storiš steče. Res, da ne dobiš uspeha čez noč, a se splača vztrajati na svojih ciljih in svojih znanjih.

Udeležuj se čim več kariernih zmenkov. Obišči podjetja, kjer ti lahko ponudijo prakso. Ne zapiraj se v kalup samega sebe, ampak se odpri. Diploma je samo »papir«, ki ga dobiš in se za njo izredno potrudiš, a na dolgi rok ugotoviš, da je osebi na drugi strani, ki te bo morda zaposlila. Včlani se v študentsko organizacijo, študentski svet – povezuj se s fakulteto.

Vedno verjemi, da uspe!

Vam je vsebina všeč? Delite jo
SAP

Partnerji Zavoda Ypsilon

Delovanje Zavoda Ypsilon je delno financirano s strani Urada Republike Slovenije za mladino.

MIZŠ

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani in vaše izkušnje, ko jo uporabljate. Več o piškotkih....

  Strinjam se z uporabo piškotkov.