Y.blog

Kateri podjetnik je tvoj vzornik in zakaj: Marinka Vovk in Center ponovne uporabe

recycle 57136 640

Za tretji naslov sem se odločil, ker je Marinka Vovk poosebljanje socialnega podjetništva. Imel sem jo priložnost spoznati v živo in moram reči, da je ona tista, ki me je navdušila za socialno podjetništvo, in predvsem razjasnila pojem, kaj socialno podjetništvo mora biti.

Avtor: Domen Pokorn, član Zavoda Ypsilon

 

V svoji srčiki je socialno podjetništvo oblika podjetništva, ki je družbeno odgovorno in se obenem ne zanaša na javne razpise in državno pomoč za preživetje. Namreč, socialno podjetništvo je v prvi vrsti podjetje, ki živi in dela kot ostale strogo profitne oblike podjetništva. In za vodenje tovrstne oblike ni dovolj, da ima posameznik socialen čut, empatijo ter željo, da bi spremenil svet na bolje. Posameznik, ki ustanovi socialno podjetje, mora biti pravi multipraktik. Mora biti zmes dobrega človeka, ki je obenem še dober menedžer in inovativen podjetnik. In tu se največkrat zalomi, saj so ljudje udeleženi v socialnih podjetjih, eno ali drugo. Še posebej prevladajo tisti, ki imajo velikansko željo po spremembi in bi izjemno radi pomagali sočloveku. A na žalost jim manjkajo menedžerska znanja, kar se potem največkrat odraža v kratki obstojnosti tovrstnih entitet. To je izjemna škoda, ker se zaradi tega izgubijo odlične ideje, ki imajo potencial za spremembo sveta. To pa je nekaj, kar si v trenutnem kaosu, ki je v svetu, ne bi smeli privoščiti.

Tudi sam se soočam s podobno dilemo, saj imam dovolj idej, za katere vem, da bi pomagale mnogim ljudem, a kot socialnemu delavcu mi primanjkujejo menedžerska znanja. Zato je toliko bolj pomembno, da imamo posameznike/-ice, kot je Marinka Vovk. S svojim izjemno uspešnim centrom je vzor meni in mnogim drugim, ki se trudimo, da bi socialno podjetništvo potisnili v ospredje in ga predstavili kot obliko, ki bo v bodoče prevladovala v svetu. Svoje vizije ni imela samo v glavi, temveč jo je s trdo voljo in pravimi ljudmi realizirala in v Sloveniji postavila nove standarde. Predvsem pa je pokazala, da socialna podjetja niso samo še ena oblika, ki bo živela samo na račun države, temveč so prava podjetja, ki so sposobna sama živeti in obenem pomagati tisočim ljudem do boljšega življenja. To je bistvo socialnega podjetništva in vse, kar si vsak socialni podjetnik želi doseči!

Avtor: Domen Pokorn

Vam je vsebina všeč? Delite jo
SAP

Partnerji Zavoda Ypsilon

Delovanje Zavoda Ypsilon je delno financirano s strani Urada Republike Slovenije za mladino.

MIZŠ

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani in vaše izkušnje, ko jo uporabljate. Več o piškotkih....

  Strinjam se z uporabo piškotkov.