Y.blog

Ni statusa? Panika!

educate

Avtorica: Špela Sodja, Zavod Ypsilon

Ko nimaš službe in nimaš statusa, je včasih panika. Družboslovci in humanisti smo še posebej na udaru, saj nas je preveč, na vsakem koraku pa nam očitajo, da smo tudi odveč. »Sami ste krivi za svojo brezposelnost, kaj pa ste izbrali takšen študij,« ponavadi rečejo. Dajmo, drage dame in gospodje, ukinimo pouk slovenskega jezika, zgodovine in filozofije, da slučajno še koga izmed srednješolcev ne bodo začele zanimati te neumnosti.

Na tem mestu se želim opravičiti bralki za uvodni cinizem. Nikakor se ne strinjam s takšnim pogledom, saj verjamem, da iz vsake situacije lahko nastane nekaj dobrega. Obžalovanje preteklih odločitev ne pelje nikamor, še posebej če je ta odločitev tesno povezana z osebnim zanimanjem in identiteto, ki si jo gradi mlada posameznica v začetku svojih dvajsetih.

Kaj storiti v primeru (ki je btw doletel tudi mene), ko ostaneš brez statusa, na razgovorih za službo pa poudarjajo le stroške, ki jih pomeniš z redno zaposlitvijo in od tebe zahtevajo s.p.? En del rešitve je v dodatnem izobraževanju. Premisli svojo karierno pot, sprejmi kak kompromis sama s seboj, a ostani zvesta svojim zanimanjem. Na začetku bo težko, a verjemi, nisi sama.

Kaj storiti, ko se zdi, da ni izhoda?

Zdaj je čas, da poskusis čim več novih stvari. Nekatere ti ne bodo ležale, a boš vsaj izločila področja, ki te ne zanimajo. Zate sem pripravila kratek seznam, kamor se lahko odpraviš iskat znanje iz udobja svojega kavča:

1. Coursera

Najboljši začetek za mlado posameznico, ki šele odkriva svojo kariero. Coursera ponuja ogromno izobraževanj različnih univerz iz celega sveta. Če najdeš MOOC, ki te še posebej zanima, lahko vložiš nekaj denarja in pridobiš uradni certifikat. Mimogrede, prestižni Yale ponuja nekaj odprtih predavanj na svoji spletni strani.

Klik: https://www.coursera.org

2. Codecademy

Portal je eden lepših primerov igrifikacije izobraževanja. Zbiraj značke in si pridobi vsaj osnovno predstavo o programiranju za splet. Morda te začne zanimati, morda ne, znanje iz računalniških ved nikoli ni odveč.

Klik: https://www.codecademy.com/

3. Digitalna garaža in Analytics Academy

Google je precej kul. Ker želi, da profesionalci spletnega marketinga uporabljajo njegova orodja, ponuja vsa izobraževanja brezplačno. Če te zanima, zakaj ves ta trušč okrog spletnega marketinga, je najlažje, če se lotiš pri izvoru hrupa.

Klik: https://learndigital.withgoogle.com/digitalnagaraza-si/
Klik: https://analytics.google.com/analytics/academy/

4. YouTube

Na YouTubu je ogromno posameznikov, ki objavljajo izobraževalne videe. Sicer ga bolj uporabljam za svoje hobije, ker je to še vedno mesto, kjer se hitro naučiš DIY veščin, a obstajajo tudi kul kanali kot je npr. Phlearn za učenje Photoshopa.

Klik: Ali je sploh treba pisat?

5. Facebook

Vem, sliši se smešno, da bi Facebook lahko kdorkoli uporabljal za iskanje izobraževanj. A še vedno je to največja družbena mreža na svetu. Vsi so na Facebooku, zato redno všečkam ljudi in organizacije iz področij, ki me zanimajo. Marsikateri objavljajo brezplačne webinarje, ki se jih (kljub pogostim marketinškim težnjam) splača obiskati.

Primeri: Jon Loomer, Michael Hyatt, JMSC MOOC: Data Journalism Fundamentals

Vam je vsebina všeč? Delite jo
SAP

Partnerji Zavoda Ypsilon

Delovanje Zavoda Ypsilon je delno financirano s strani Urada Republike Slovenije za mladino.

MIZŠ

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani in vaše izkušnje, ko jo uporabljate. Več o piškotkih....

  Strinjam se z uporabo piškotkov.