Vaših 500 glasov je določilo finaliste za prejem Ypsilon + nagrade

Zavod Ypsilon s svojim delovanjem spodbuja sodelovanje, povezovanje in pozitivne zglede ter zgodbe. S tem namenom vsako leto podeljuje nagrade Ypsilon +, s katerimi nagradi najbolj drzne posameznike in organizacije, ki s svojimi uresničenimi idejami, dejanji in projekti delujejo družbeno odgovorno, premikajo meje in nasploh soustvarjajo svetlejšo prihodnost vseh nas. Partner nagrade Ypsilon + je Steklarna Hrastnik, ki s svojo podporo predstavlja pozitiven zgled družbeno odgovornega podjetja, obenem pa skrbi tudi za čudovite steklene nagrade, ki krasijo pisarne in domove nagrajencev.

Svoje predloge za prejemnike Ypsilon + nagrad ste lahko preko obrazca oddali do 15.10.2016, do včerajšnjega dne pa ste lahko za svoje favorite glasovali preko posebnega obrazca. Prejeli smo kar 500 glasov! Hvala vsem, ki ste oddali glas za svojega favorita. Spodaj objavljamo 3 finaliste v vsaki kategoriji. V finale so se namreč uvrstili po trije nominiranci, ki so prejeli največje število glasov v času glasovalne kampanje v posamezni kategoriji. Vrstni red finalistov je naključen, zmagovalca pa bo na svoji posebni seji izbrala strokovna komisija Zavoda Ypsilon. Zmagovalci bodo razglašeni na slavnostni 8. obletnici Zavoda Ypsilon, ki bo jutri ob 19. uri potekala na gradu Fužine.

Tako nominirancem kakor tudi vsem glasovalcem se zahvaljujemo za vaše glasove in zaupanje.

Spodaj prilagamo celoten seznam finlistov po posameznih kategorijah, skupaj z njihovo utemeljitvijo. 

FINALISTI ZA PREJEM NAZIVA PRIYATELJ LETA 2016

prijatej2

Premium Business Club Steklarna Hrastnik Ker odpira možnosti za mlade in prepoznava potencial mladih ter jih uvaja v inovativno in uspešno delovno okolje Steklarne Hrastnik.
Kulturno umetniško društvo Coda  Brezplačne glasbene delavnice se izvajajo v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Maribor in s pomočjo programa Javnih del. Delavnice pomenijo izkaz družbeno odgovornega ravnanja KUD Coda. K projektu je ob zagonu konec leta 2014 pristopilo večje število posameznikov ter odgovornih podjetji; z donacijami v obliki glasbenih inštrumentov so lahko opremili učilnico. Program je bil sprva namenjen otrokom iz socialno ogroženega okolja, v tem letu in pol obstoja programa pa se je nedostopnost glasbene izobrazbe pokazala kot veliko širši problem. Tako je danes to platforma za dostop do glasbene izobrazbe ne samo tistim otrokom in mladim iz socialno ogroženega okolja, ampak tudi migrantom, mladim in mlajšim odraslim, ki nimajo dostopa do izobrazbe zaradi zdravstvenih težav ali kot posledica poškodb glave (Center Naprej). Delavnice so namenjene vsem, ki si nakupa inštrumenta in šolanja ne morejo privoščiti. Omogočajo jim spoznavanje glasbe in prva srečanja z inštrumenti. Mladim z manj priložnostmi tako nudijo možnost za pridobivanje ključnih kompetenc, praktičnih in socialnih veščin, sodelovanje v procesih medvrstniškega učenja, grajenja in ohranjanja socialne mreže ter socialnega kapitala. V lanskem letu je brezplačne glasbene delavnice obiskalo več kot 30 otrok, mladostnikov in odraslih, ki sicer nimajo dostopa do glasbenega izobraževanja. V delavnice so (bili) vključeni varovanci projekta Botrstvo, Andragoškega zavoda Maribor, Centra Naprej, Doma Antona Skale Maribor, Združenja Šent, Dijaškega doma Lizike Jančar Maribor in številnih drugih ustanov. KUD Coda si za svoj edinstveni program Brezplačnih glasbenih delavnic nedvomno zasluži priznanje Zavoda Ypsilon, saj so kot ena redkih nevladnih organizacij prepoznali družbeni problem nedostopnosti glasbene izobrazbe in ga tudi rešili.
BTC Kampus

Odličen primer povezovanja uspešnega slovenskega podjetja z brezposelnimi mladimi za odpiranje novih podjetniških priložnosti ter krepitev potenciala mladih.

Odličen primer povezovanja uspešnega slovenskega podjetja z brezposelnimi mladimi za odpiranje novih podjetniških priložnosti ter krepitev potenciala mladih.
BTC Campus je program, ki mladim, ki so končali visokošolski študij, s krepitvijo podjetniških kompetenc pomaga v času, ko jim gospodarske razmere niso najbolj naklonjene. Mladim brezposelnim program nudi brezplačno mentoriranje in podjetniško izobraževanje, katerega glavni namen je krepitev podjetniških kompetenc in izboljšanje zaposlitvenih možnosti mladih diplomantov. Iniciator projekta je družba BTC, ki je v sodelovanju s partnerji – Zavodom RS za zaposlovanje in Centrom poslovne odličnosti Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani v letu 2016 program BTC Campus organizirala že četrto leto zapored, letos kar na dveh lokacijah/v dveh regijah (Ljubljana in Murska Sobota). Za prvo generacijo tridesetih udeležencev v Murski Soboti se je izobraževanje zaključilo aprila. Ljubljanska, že četrta skupina mladih, pa je diplome o uspešnem zaključki programa prejela na zaključnem dogodku v podjetniškem stičišču ABC Hub v ljubljanskem BTC Cityju v mesecu maju 2016.
Uspeh programa potrjujejo tudi podatki: v prvih treh izvedbah, ko je BTC Campus potekal le v Ljubljani, je omogočil dodatno izobraževanje 90 mladim, od katerih se jih je v času trajanja ali po zaključku programa zaposlilo oziroma samozaposlilo 73 sodelujočih oziroma kar 81 odstotkov udeležencev.

 

FINALISTI ZA PREJEM NAZIVA SODELOVANYE LETA

NL bannerji november 24 05

Ustvarjalnik + POP TV + Spar Slovenija Za omogocitev 12 mladim podjetjem, da svoje izdelke predstavijo javnosti skozi oddajo Startaj Slovenija in tako navdusijo svoje vrstnike, da zacnejo posel tudi sami.
ABC HUB

Sodobno in inovativno podjetniško sodelovanje, ki je nastalo kot plod trdega dela in vizije podjetja  BTC in ABC pospeševalnika.

ABC HUB je edinstven in celovit inovacijskih ekosistem, ki predstavlja prostor, kjer lahko startupi in mlada podjetja razvijajo svoje ideje in s tem uresničijo cilj mednarodnega poslovnega preboja. ABC HUB je hkrati tudi prostor, kjer se odvijajo številni dogodki, izobraževanja, predstavitve in srečanja, zato služi tudi kot stičišče za ljudi z naprednimi pogledi, kjer se ti lahko družijo in vzajemno motivirajo pri iskanju poslovnih rešitev prihodnosti. ABC HUB obsega več kot 2.000 m2 in nudi vse kar mlado podjetje potrebuje za uspešen začetek in razvoj. Ustanovitelj podjetniško zagonskega vozlišča ABC HUB je družba BTC.

Klub jeseniških študentov - KJŠ KJŠ že vrsto let sodeluje pri organizaciji različnih prireditev, programov in dogodkov na območju občine Jesenice v sodelovanju z Mladinskim svetom Jesenice. Eden izmed največjih projektov, ki ga mladi iz teh organizacij izvajajo že tretje leto je prireditev FESTEEVAL, ki se dogaja v mesecu septembru. Vsebina festivala se vsako leto spreminja glede na želje in potrebe mladih, vse bolj pa vključujejo v program tudi vsebine, ki so namenjene starejšim. S Festeelval-om želijo organizatorji poudariti železarsko preteklost Jesenic, jo ponovno približati domačinom, da le-ti začutijo ponos nad lastnim krajem in začnejo o njem razmišljati pozitivno. Namen tega programa je tudi dvig prepoznavnosti Jesenic kot sicer železarskega mesta, vendar pa gre za mesto, ki ima bogato zgodovino, tradicijo in ponosne ljudi. Festeelval je prireditev, ki je organizacijsko zelo zahteven projekt, saj traja 3 dni na različnih lokacijah ob tem pa je potrebno skrbeti za časovno usklajenost izvedbe programskih sklopov. Festeelval obsega osem podprojektov, ki so: muralizem, glasbeni rap večer, tržnica piva in društev, otroški program, Odmev – glasbeni večer, gorski tek na Lenčka, literarno glasbeni večer ter Drive – In kino. Največ zanimanja se je izkazalo za podprojekt muralizem – umetnost uličnih poslikav. V sklopu tega podprojekta so bili narejeni trije murali, od katerih se je glavna poslikava izvedla na veliki steni prireditvenega prostora muzeja na prostem na Stari Savi. Poslikavo je izvedel svetovno znani muralist, poljski umetnik Mariusz Waras, ki ustvarja industrijske motive po vseh svetovno znanih post industrijskih mestih. Poslikava, ki jo je umetnik izvedel je ena od največjih, če ne celo največja v Sloveniji in je narejena na površini 15 X 23 metrov. Menimo, da si prav zaradi slednjega KJŠ kot organizator tako odmevne prireditve, ki dosega ne samo lokalni in regionalni pomen, temveč se jo lahko smatra kot prireditev z mednarodnim sodelovanjem, obenem pa tudi povezuje različne deležnike, dviguje image mesta in samozavest mladih pri njihovem vključevanju v lokalno skupnost, zasluži nagrado za SodelovanYe leta.

 

FINALISTI ZA PREJEM NAZIVA GENYALEC LETA

genyalec2

Tim Gajser Ker je dokazal izjemne športne dosežke v motokrosu ter postavil Slovenijo na svetovni zemljevid.
Matija Goljar Za 5+ let dela na podrocju spodbujanja podjetnosti mlade generacije in njihovo opolnomočenje skozi prve poslovne korake ter učenje veščin 21.stoletja. Za vodenje oddaje Startaj Slovenija in za prizadevanje za optimizem med mladimi kot glasnik generacije, ki si bo zaposlitve ustvarjala, ne iskala. 
Tina Trstenjak Olimpijska prvakinja iz Ria! Bravo! In poklon judoistkam!

 

FINALISTI ZA PREJEM NAZIVA MEDIY LETA

NL bannerji november 24 08

City Magazine Najboljša revija.
oddaja Svet na Kanalu A Za kvalitetno obveščanje o dogajanju in hkrati za izpostavljanje tudi pozitivnih zgodb iz sveta in Slovenije.
oddaja Startaj Slovenija na POP tv Ker je to najvecji in najbolj odmeven medijski projekt za spodbujanje miselnosti, da se pri nas lahko uspe

 

FINALISTI ZA PREJEM NAZIVA ORGANIZACIYA LETA

NL bannerji november 24 09

Mreža MaMa Aktivno delo na področju spodbujanja aktivnega državljanstva.
Ustvarjalnik Za 5+ let sistematicnega dela z mladimi podjetniki, skozi kar se je v drzavi bistveno spremenil - izboljsal - pogled na mladinsko podjrtnistvo. Za uspesno sestavo koalicije stevilnih posameznikov in organizacij, ki podpirajo mladinsko podjetnistvo, ter za odprtje te tematike med najsirso javnostjo skozi projekt Startaj Slovenija
Mladinski center Idrija Mladinski center Idrija je relativno mlad mladinski center, ki so ga leta 2012 ustanovili društvo tabornikov Rod srebrnih krtov, društvo Idrija 2020 in Klub idrijskih študentov. S podporo občine je pridobil svoje prostore, jih s prostovoljnim delom popolnoma obnovil in po več kot desetletju v Idriji ustvaril prostor za mladinsko ustvarjalnost in oblikoval aktivno in prodorno ekipo mladih prostovoljcev. Je zasebna organizacija in za razliko od večine mladinskih centrov vse odločitve v njem sprejemajo mladi do 30 let. MC Idrija z minimalnimi sredstvi koordinira izredno bogat dnevni program za mlade, na dogodke pa redno zahajajo tudi starejše generacije, kar kaže na njegovo umeščenost v skupnost. V njem se izvaja tudi program dnevnega centra za mladostnike s problemi v družinah. Je pravi medgeneracijski prostor, ki skrbi za vse aspekte – od razvoja zaposlitvenih veščin, podjetništva, glasbe, športa, druženja … do prodornih vizionarskih idej, kot je bil mednarodni urbanistični projekt TBI: mladi, mesto in dediščina. MC Idrija dokazuje, da se dobre zgodbe ne dogajajo le v velikih regionalnih središčih in da je prihodnost mogoča in svetla tudi v manjših, perifernih krajih. Tudi tam generacija Y z zanosom ustvarja, podira meje in oblikuje nov, mladim bolj prijazen svet.

 

DEYANJE LETA

dejanje3

Uspehi slovenskih orlov v smučarskih skokih izjemni fantje, izjemen trener, izjemen trud, izjemni rezultati. Z uspehi združujejo Slovenijo in Slovence. Kapo dol!
Uspehi slovenskih športnikov na Olimpijskih igrah v Riu Izjemna dejanja in izjemen trud slovenskih športnikov.
Organizacija projekta TBI: mladi, mesto in dediščina TBI: mladi, mesto in dediščina predstavljata mednarodni projekt in študentska delavnica, v katerih je v organizaciji Mladinskega centra Idrija in društva Idrija 2020 trideset mladih iz sedmih držav opazovalo, analiziralo in razmišljalo o Idriji, njenih izzivih in priložnostih. V tem procesu so nenehno sodelovali z Idrijčani ter mentorji: doc. Mitjo Zorcem in Luko Fabjanom s Fakultete za arhitekturo, doc. dr. Mihaelom Klinetom in izr.prof. dr. Marjanom Hočevarjem s Fakultete za družbene vede ter Eleno Stoian iz romunske nevladne organizacije Plusminus. S svojimi prispevki so navsezadnje k rezultatom prispevali Občina Idrija, Klub idrijskih študentov, Mestni muzej Idrija, Center za dediščino živega srebra, Komunala Idrija, Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica, Idrijsko-cerkljanska razvojna agencija, Center za idrijsko dediščino, ter še mnogi drugi. Razstava o projektu je gostovala v idrijskem Jožefovem jašku in ljubljanskem Muzeju za arhitekturo in oblikovanje. Projekt je izredno pomemben za generacijo Y, saj so mladi presegli delo mladinskih organizacij, stopili iz okvirov in razmišljali o razvoju celotnega mesta in vseh prebivalcev. Mestu so ponudili vizijo razvoja in več kot 60 projektnih idej, ki združujejo staro in novo, dediščino in inovativnost. Izjemno dober odziv v lokalni skupnosti, med drugimi (nacionalnimi) mladinskimi organizacijami in v urbanistični srenji, dokazuje, da lahko mladinski projekti z vizijo in inovativnostjo storijo nekaj dobrega za celotno skupnost in prihodnje generacije. Več o projektu na www.tbi.si.

 

Protokol Ypsilon +  nagrade

Potek izbora prejemnikov nagrade je sledeč:

1. Zbiranje predlogov in nominacij

Nominacije in predloge zbiramo preko e-maila Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ter preko Facebook in Twitter strani Zavoda Ypsilon. Posameznika ali organizacijo za nagrado nominirate tako, da sporočite: koga nominirate, za katero kategorijo Ypsilon +nagrade velja nominacija in kratko utemeljitev nominacije. Nominacije zbiramo preko celotnega leta ter intenzivno preko posebnega obrazca pred obletnico. V letu 2017  nominiranje poteka do 15.10.2017.

2. Izbiranje treh finalistov v vsaki kategoriji

Vsi prejeti predlogi in nominacije v vseh kategorijah se objavijo na spletni strani Zavoda Ypsilon. Preko sistema za glasovanje boste lahko oddali glas za favorita v vsaki kategoriji. Glasovanje poteka do nedelje, 17.11.2017.

3. Izbor prejemnikov nagrad Ypsilon +

Strokovna komisija bo izmed finalistov v vsaki kategoriji izbrala prejemnika nagrad Ypsilon + v vsaki kategoriji.

4. Razglasitev prejemnikov nagrad Ypsilon +

Na obletnici Zavoda Ypsilon bodo razglašeni prejemniki nagrad Ypsilon + v vseh kategorijah.

 

 

Vam je vsebina všeč? Delite jo
SAP

Partnerji Zavoda Ypsilon

Delovanje Zavoda Ypsilon je delno financirano s strani Urada Republike Slovenije za mladino.

MIZŠ

Piškotke uporabljamo za izboljšanje naše spletne strani in vaše izkušnje, ko jo uporabljate. Več o piškotkih....

  Strinjam se z uporabo piškotkov.