fbpx

logo

Zavod za medgeneracijsko sodelovanje, Ypsilon je nevladna neprofitna organizacija, ki povezuje mlade pripadnike generacije Y in jih spodbuja pri razvoju lastne karierne poti. Mladim ponujamo možnost odkrivanja strasti in nadgrajevanja znanja za večjo zaposljivost, hkrati pa spodbujamo samozaposlovanje in nudimo podporo za uspešen začetek lastne podjetniške poti.

Zavod Ypsilon, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana (Acceleration Business City HUB)
info@ypsilon.si

Zavod Ypsilon

Intervju z zmagovalci programa #INNOVATE

V sklopu programa #INNOVATE, ki smo ga v oktobru organizirali v sodelovanju s SAP Slovenija, so mladi iz petih držav iskali inovativne poslovne rešitve na področju pametnih mest, pametnih vasi in podatkov v športu s pomočjo mentorjev, ki so jim svetovali pri razvoju ideje. Program se je izvajal v  Sloveniji, Srbiji, BiH, Makedoniji in na Hrvaškem, kjer je vsaka država organizirala polfinalni dogodek, veliki finale pa se je dogodil v Ljubljani. Vse ekipe, ki so napredovale do finala, so osvojile izlet v Ljubljano, zmagovalci pa tudi glavno nagrado v višini 3500 EUR.

Mladi so s tem programom pridobili praktične izkušnje pri kreiranju inovativnih idej, postavljanju poslovnih modelov in pitchanju pred strokovno komisijo, ter možnost mreženja na finalnem dogodku #CONNECT.

Zmagovalka programa #INNOVATE je ekipa Blume iz Srbije, ki je s svojo inovativno rešitvijo o sistemu za procesiranje podatkov v prometu prepričala strokovno komisijo. Vsi udeleženci so pokazali, da so mladi kreativni, drzni in polni potenciala, ekipa Blume pa je tudi odgovorila na nekaj vprašanj.

Preberite, kaj so nam povedali Luka Korica, Roman Đelić in Kosta Jovanov.

 

Prijavili ste se na program #Innovate. Kaj vas je motiviralo k prijavi, kako ste sploh izvedeli za ta program?

Pritegnile so nas zanimive teme, predvsem ta, za katero smo se odločili na koncu – Smart cities. Vsi člani ekipe podobno razmišljamo, zato se nam ni bilo težko poenotiti pri ideji in z lahkoto smo našli pravo temo za nas.

S čim se ukvarjate, kaj počnete v prostem času?

Luka študira informatiko na Fakulteti za matematiko, Kosta študira varnost v cestnem prometu na Fakulteti za promet, Roman pa ekonomijo na Fakulteti za ekonomijo, finance in administracijo, vsi v Beogradu. Ukvarjamo se z različnimi stvarmi, imamo preveč hobijev in premalo časa za vse. Največ časa porabimo za študij in z računalniki, zraven pa nas zanimajo tudi elektronika, aviacija, branje, fotografiranje, videoigre, kolesarjenje, plavanje, …

Program #INNOVATE je bil zasnovan tako, da ste lahko delali od koderkoli in kadarkoli ste želeli. Kako vam je bilo to všeč in kako je vaše delo potekalo?

Naše delo in priprave na tekmovanje so potekale predvsem v kavarnah. Vsi trije smo precej okupirani s faksom in drugimi obveznostmi, zato se na začetku nismo mogli popolnoma posvetiti temu projektu. Po zmagi v polfinalnem delu smo cel projekt vzeli bolj resno in smo več časa posvetili izboljšanju našega pitcha v finalu. Takšen način dela, kjer si lahko sam izbiraš čas in prostor nam deluje zanimivo in precej osvobajajoče. Je neformalno, vendar zabavno.

Imeli ste tudi pomoč mentorjev, s katerimi ste bili v kontaktu preko Skype-a. Kakšna je bila izkušnja?

Pred polfinalnim dogodkom se nismo imeli časa posvetovati z mentorjem, smo se pa po napredku v finale v živo posvetovali z ljudmi iz Garage Lab-a, ki so nam dali smernice za nadaljnji razvoj naše ideje.

Za pot v finale ste najprej potrebovali zmago v polfinalu. Ste pričakovali, da boste prišli naprej? Kakšen je bil občutek po zmagi v finalu?

Konkurenca je bila močna, druge skupine so imele odlične ideje. Bile so tudi ekipe, ki so mogoče imele boljši pitch in predstavitev kot mi. Nič nismo pričakovali, niti da bomo zmagali v polfinalnem krogu. Zmaga nas je presenetila, je pa bil občutek zelo dober.

Na kratko nam opišite svojo zmagovalno idejo.

Naša ideja išče rešitev za izboljšanje efektivnosti prometne signalizacije. Cel svet teži k IOT-u, zakaj ne bi še prometna industrija? Naš načrt je, da poenotimo celotno signalizacijsko mrežo, da z že obstoječo opremo za opazovanje prometa (CCTV kamere, senzorji, crowd sourced podatki) izvemo podatke o številu vozil na poti s pomočjo computer vision-a. S temi podatki bi lahko našli rešitev za konfiguracijo signalizacije, ki bi omogočila najbolj učinkovit pretok prometa v tem sistemu s pomočjo algoritmov in deep learning-a, čez nekaj let pa tudi z umetno inteligenco. Te informacije in priporočila za delo semaforjev bi potem dobival operater v prometnem centru, ki bi sprejemal končne odločitve o rešitvah v sistemu. Informacije bi lahko razširili tudi naprej logističnim firmam, navigacijskim ponudnikom, in javnosti prek našega API-ja.

Kako ste prišli do te ideje? Ste se že prej soočali s podobnimi izzivi?

Vse nas moti trenutno stanje v prometu, predvsem nepotrebno čakanje na semaforjih ko so ulice prazne. Zakaj bi morali pešci in vozniki čakati pri fiksirani rdeči luči, ko pa ni nikjer nikogar in je jasno, da je prehod varen? Ampak ker je prehod čez rdečo luč nezakonit, moramo po nepotrebnem čakati, s čimer izgubljamo dragocen čas. To je premisa, ki nas je na koncu pripeljala do večje ideje. Nobeden od nas se še ni srečal s tako velikim projektom.

Kakšni so vaši načrti za naprej? Se imate še namen ukvarjati in razvijati to idejo dalje?

Vsi trije bi želeli še dalje delati na razvoju te ideje in jo pripeljati do končnega produkta. Čeprav trenutno vsi delamo na dokončanju študija, bi bilo nadaljnje delo na tej ideji zanimivo. Z veseljem bi sprejeli ponudbo za delo v takšne vrste industriji.

Kako bi ocenili program #INNOVATE? Bi ga priporočali drugim?

Mislimo, da je ta program dober za razvijanje komunikacijskih sposobnosti kot tudi za pridobivanje znanja, povezanega s poslovnim načrtovanjem. Program je odlična ideja ne samo zaradi pridobljenih znanj, temveč tudi zaradi #connect-a (networkinga), ki v življenju vedno pride prav. Vedno je dobro spoznati nove ljudi, zato bi z veseljem priporočili ta projekt naprej!

Ste od tega programa odnesli še kaj drugega razen glavne nagrade?

Velik del nagrade je bilo navezovanje novih stikov. Spoznavanje ljudi, ki so podobnega mišljenja kot mi in s katerimi bi imeli možnost sodelovanja v prihodnosti je bil odličen dodatek k celemu dogajanju.

Jaz (Luka, op.), študiram informatiko in se še nikoli nisem soočil z izdelovanjem poslovnega načrta, tako da je veščina načrtovanja in učinkovitega iskanja informacij zelo pridonesla k mojemu znanju.

Še za konec – kako je bil izlet v Slovenijo?

Naše bivanje v Ljubljani je bilo fenomenalno. Ljubljana je prelepo mesto, urejeno in poseduje poseben šarm. Ima dušo, ki je mnoga mesta nimajo. Z veseljem bi prišli spet, vsem pa priporočamo, da obiščejo Slovenijo vsaj enkrat, saj ponuja dosti za videti in doživeti!

 

Zavod Ypsilon