fbpx

logo

Zavod za medgeneracijsko sodelovanje, Ypsilon je nevladna neprofitna organizacija, ki povezuje mlade pripadnike generacije Y in jih spodbuja pri razvoju lastne karierne poti. Mladim ponujamo možnost odkrivanja strasti in nadgrajevanja znanja za večjo zaposljivost, hkrati pa spodbujamo samozaposlovanje in nudimo podporo za uspešen začetek lastne podjetniške poti.

Zavod Ypsilon, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana (Acceleration Business City HUB)
info@ypsilon.si

Zavod Ypsilon

Otvoritev mentorskega programa Uči se od najboljših

Maribor, 19. marec 2013. V Vetrinjskem dvorcu v Mariboru je Zavod Ypsilon uspešno izpeljal otvoritveni dogodek mentorskega programa Uči se od najboljših. Osrednji del dogodka je predstavljala okrogla miza na temo mentorstva, na kateri so gostje in gost predstavili svoje izkušnje z mentorskim odnosom.

Dogodek je vodila Nuša Lazar, članica Zavoda Ypsilon, ki je goste okrogle mize spodbudila k zanimivi razpravi in razmišljanju o mentorstvu, mladih in vplivih, ki jih mentorstvo lahko ima na družbo.

Po uvodni predstavitvi Zavoda Ypsilon s prikazom predstavitvenega filmčka je Mateja Šoštarić, vodja mentorskega programa Uči se od najboljših predstavila mentorski program, s katerim želijo v Zavodu Ypsilon povezati mlade med 15. in 30. letom starosti s starejšimi, izkušenimi in uspešnimi posamezniki, ki bodo postali njihovi mentorji. Zahvaljujoč podpori Evropske prestolnice mladih Maribor 2013 se mentorski program Uči se od najboljših pričenja v Mariboru, organizatorji pa želijo ustvariti dolgoročen program ter z mentorskim sodelovanjem povezati celotno Slovenijo.

Zbrane je v imenu EPM Maribor 2013 pozdravil Mitja Špes, svetovalec za program EPM Maribor 2013, ki spodbuja mentorstvo in si želi, da bi se vanj vključilo čim več mladih.

Prvemu delu je sledil krajši glasbeni premor, ki so ga pripravile tri dijakinje Konzervatorija za glasbo in balet Maribor ter študent glasbene pedagogike Univerze v Mariboru. Zala Tiriš in Taja Mežnarič sta na flavto zaigrali Haydnov Menuet, nato sta se pridružila še vokalistka Sara Briški Cirman ter Aljaž Gyurica na kitari, skupaj pa so udeležencev popeljali v Kreslinov Dan neskončnih sanj.

Zbrane je pozdravila tudi Nina Irt, vodja komuniciranja in odnosov z javnostmi iz Ameriške gospodarske zbornice – AmCham Slovenija, ki je predstavila primer dobre prakse lastnega mentorskega programa AmCham Young Professionals – Mentor-Menti program.

Nato pa je sledila okrogla miza, na kateri so gostje Nevenka Črešnar Pergar, Aleksandra Berberih-Slana, Benjamin Brulc ter Maja Ritonja predstavili svoje poglede in izkušnje z mentorstvom. Gostje okrogle mize so izpostavili, da je zdaj čas, da sanjamo, da smo aktivni, da zasedemo prvo vrsto v življenju in tako najbolj koristimo okolici, mestu, državi!

Najmlajša gostja okrogle mize, Maja Ritonja, mlada arheologinja in mentoriranka v mentorskem programu Uči se od najboljših, je povedala, da se je odločila izkoristiti možnost sodelovanja in učenja ter si poiskala svojega mentorja, saj se je vse prevečkrat srečala s stavkom: »Nimaš izkušenj«, zaradi česar tudi ni dobila priložnosti. Verjame, da bo z mentorskim sodelovanjem pridobila nova znanja iz prve roke, s katerimi si bo lahko odprla marsikatera nova vrata, predvsem pa podporo, da vztraja na svoji poti.

Aleksandra Berberih-Slana, direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor, je spodbudila mlade k aktivnemu udejstvovanju, saj »če stojiš v zadnji vrsti in čakaš, se ti ne bo nič zgodilo, vsaj ne tisto, kar si želiš.«

Nevenka Črešnar Pergar, lastnica in direktorica podjetja NP Consulting, je izpostavila, da tudi »mentorji skozi mentorski odnos lahko rastemo, se razvijamo in se učimo. Na tak način dobiš nazaj zaupanje, da ta družba ima potencial – v mladih.«

Benjamin Brulc iz podjetja Merck Sharp & Dohme ter mentoriranec gospe Črešnar Pergar v programu AmCham Mentor, pravi, da je »zelo lepo prejemati, še lepše dajati – to je mentorski odnos. Zato, bodite proaktivni!«

Vsi gostje okrogle mize so se strinjali, da je mentorski odnos obojestranski in deluje le, če sta tako mentor kot mentoriranec zainteresirana za sodelovanje. Izpostavili so tudi, da je treba v mentorski odnos vlagati, saj le tako lahko prinese rezultate, ki so na koncu vredni vsega truda.

Ob koncu pa so si zbrani lahko ogledali digitalno ilustracijo, ki jo je med dogodkom ustvarila Brina oz. B Pavlica, dijakinja Srednje šole za oblikovanje v Mariboru. Za konec sta nas Sara in Aljaž še enkrat popeljala v svet glasbe z odlično izvedbo pesmi Halleluyah, s čimer se je pričelo prijetno druženje ob pogostitvi, kjer so se že takoj po dogodku spletla nekatera nova mentorska sodelovanja.

Zavod Ypsilon