fbpx

logo

Zavod za medgeneracijsko sodelovanje, Ypsilon je nevladna neprofitna organizacija, ki povezuje mlade pripadnike generacije Y in jih spodbuja pri razvoju lastne karierne poti. Mladim ponujamo možnost odkrivanja strasti in nadgrajevanja znanja za večjo zaposljivost, hkrati pa spodbujamo samozaposlovanje in nudimo podporo za uspešen začetek lastne podjetniške poti.

Zavod Ypsilon, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana (Acceleration Business City HUB)
info@ypsilon.si

Zavod Ypsilon

Zavod Ypsilon na Evrazijskem ekonomskem vrhu

Istanbul, 9. do 11. april 2013. Na povabilo slovenskega veleposlanika v Turčiji, doc. dr. Milana Jazbeca, je bil Zavod Ypsilon povabljen k sodelovanju na 16. Evrazijskem ekonomskem vrhu, ki je med 9. in 11. aprilom potekal v turškem Istanbulu. Letos se je vrha udeležilo več kot 500 udeležencev, med njimi trije sedanji in devet bivših predsednikov držav, dva predsednika in dva podpredsednika parlamenta, en predsednik vlade ter 39 ministrov, v tej ugledni družbi pa je Slovenijo zastopal tudi Zavod Ypsilon.

Eurasian Economic Summit oz. evrazijski ekonomski vrh prireja Marmara Foundation pod vodstvom dr. Akkana Suverja. Dogodek, ki se ga vsako leto udeležijo pomembni predstavniki evrazijskih držav, je letos potekal že šestnajstič zapored in privabil številne predsednike, bivše predsednike, ministre, veleposlanike, konzule ter predstavnike nevladnih organizacij. Letošnji vrh se je posvetil vprašanju: uni-polaren ali multi-polaren svet, o čemer so spregovorili tudi sedanji in nekdanji predsedniki evrazijskih držav, vključno z nekdanjim slovenskim predsednikom dr. Danilom Türkom. Poleg tega se je vrh posvetil tudi ekonomskim, energetskim in zdravstvenim vprašanjem, modernizaciji žensk, izobraževanju, kulturnemu dialogu, ekologiji, informacijskim tehnologijam ter vprašanjem varnosti in obrambe.

Glede na delovanje Zavoda Ypsilon je Petra Kocjan na panelu posvečenem izobraževanju, spregovorila o pomenu neformalnega izobraževanja, ki ima za uspeh posameznika čedalje večjo vlogo.

Poleg nje so svoje poglede in načrte na tem področju predstavili tudi s strani turškega ministrstva za izobraževanje, črnogorska ministrica za izobraževanje, maroški in azerbajdžanski minister za izobraževanje ter rektorja estonske in turške poslovne šole. Predvsem s črnogorsko ministrico, gospo Sanjo Vlahović, ima pogled, ki ga je predstavila Petra Kocjan, precej skupnih točk, zato je bila udeležba na panelu koristna tudi za povezovanje in potencialno sodelovanje z novimi državami. Obenem so organizatorji v imenu vsakega udeleženca panela posadili drevo, ki bo v imenu Petre Kocjan in Zavoda Ypsilon uspevalo v Turčiji.

Zanimiv pa je bil tudi panel na temo modernizacije žensk, na katerem so svoje poglede predstavile predsednica Kosova, romunska princesa, prva dama Albanije, prva dama Romunije, švicarska diplomatka ter namestnica kosovske premierke in se strinjale, da se moški premalo zanimajo za to temo, kar se je videlo tudi glede na udeležbo, saj so se panela v večini udeležile ženske. Obenem so govornice poudarile, da dokler ne upoštevamo tako moških kot ženskih glasov, ne moremo govoriti o pravi demokraciji, ter nekaj krivde za slabši položaj žensk pripisale ženskam samim. Na koncu pa so poudarile, da je vlaganje v razvoj žensk vložek v razvoj celotne države.

Sicer pa je poleg dnevnih panelov in diskusij tudi v večernih urah potekal zanimiv program, saj so organizatorji za udeležence vrha priredili modno revijo, konjske dirke in gala večerjo, na katerih je bilo veliko priložnosti za spoznavanje visokih gostov ter navezovanje novih stikov. Gostitelji pa so tudi dodobra predstavili Turčijo in njene načrte za prihodnost, ki obetajo še večji razvoj in modernizacijo države, s katero je zagotovo vredno sodelovati.

Zavod Ypsilon