fbpx

logo

Zavod za medgeneracijsko sodelovanje, Ypsilon je nevladna neprofitna organizacija, ki povezuje mlade pripadnike generacije Y in jih spodbuja pri razvoju lastne karierne poti. Mladim ponujamo možnost odkrivanja strasti in nadgrajevanja znanja za večjo zaposljivost, hkrati pa spodbujamo samozaposlovanje in nudimo podporo za uspešen začetek lastne podjetniške poti.

Zavod Ypsilon, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana (Acceleration Business City HUB)
info@ypsilon.si

Zavod Ypsilon

Zavod Ypsilon obiskal Izrael

Izrael, 27. april – 6. maj 2013. Kot vsako leto, se je tudi letos ekipa Zavoda Ypsilon odpravila na strokovno ekskurzijo – tokrat v Izrael, z namenom spoznavanja podjetniškega okolja v Izraelu. Ta je namreč znan po svojih modelih spodbujanja podjetništva in start-upov, ki dosegajo uspehe po celem svetu. Poleg mnogih sestankov, novih kontaktov, idej in izkušenj, ki jih je ekipa v Izraelu dobila, so spoznavali tudi zgodovino in kulturo te raznolike države, ki kljub vsem izzivom, s katerimi se sooča, uspešno razvija poslovno okolje in s tem tudi mladim omogoča več priložnosti. To pa je tisto, kar bi lahko preko izmenjave znanj prenesli tudi v Slovenijo. Strokovne ekskurzije v Izraelu, ki je potekala s podporo Izraelskega veleposlaništva na Dunaju, se je udeležilo šest mladih, z željo po spoznavanju izraelske podjetniške kulture, ki dosega svetovne uspehe kljub svoji majhnosti. Izrael je namreč le malenkost večji kot Slovenija, leži v puščavi, je politično nestabilen, vseeno pa ima glede podjetništva in start-upov veliko uspehov, kar je hotela ekipa, ki je obiskala Izrael, spoznati in videti na kakšen način delujejo podjetja in star-upi, da bi se od njih lahko naučili veliko novega.

V Jeruzalemu se je ekipa na izraelskem zunanjem ministrstvu srečala z gospodom Elijem Levom iz ekonomskega direktorata, zadolžen za Evropo. Gospod Levi je dobro predstavil izraelsko situacijo, tako gospodarsko kot politično, predstavil kako poteka spodbujanje podjetništva na vladni ravni ter se dotaknil tudi razlik med slovenskim in izraelskim okoljem.

Sledil je sestanek z izraelskim veleposlanikom za Slovenijo, ekscelenco Shmuelom Meiromom, ki se je dotaknil konkretnih sodelovanj med Izraelom in Slovenijo ter možnosti, ki ostajajo neizkoriščene. Kot je poudaril, se Izrael zanima za Slovenijo, vendar imamo v Sloveniji do Izraela precej negativno mnenje, tako da možnosti sodelovanja na vseh ravneh ostajajo neizkoriščene.

V Jeruzalemu ima sedež tudi podjetje JVP, v okviru katerega poleg sklada tveganega kapitala in medijske hiše deluje tudi JVP Community. Ekipa se je srečala z Liatom Aviramom, direktorjem JVP Community, ki s svojim izobraževalnim projektom skrbi za opolnomočenje revnejših četrti Jeruzalema. Glede na naravo projekta so možnosti sodelovanja med JVP in Zavodom Ypsilon na področju družbene odgovornosti velike.

Po zanimivih sestankih in novih idejah za sodelovanje, je ekipa obiskala tudi stari del Jeruzalema in tako spoznala sveto mesto vseh treh monoteističnih ver, ki zaznamujejo mesto in njegovo zgodovino. Preplet zgodovine, kulture in verstev, ki zaznamujejo Jeruzalem je res enkratno doživetje, ki obogati razumevanje judovske, krščanske in muslimanske vere in nudi zanimivo izkušnjo prepleta teh treh verstev skozi zgodovino. Ob tem je ekipa obiskala tudi Betlehem, Jezusov rojstni kraj, ki pa danes leži na Zahodnem bregu in je del palestinskega ozemlja.

Iz Jeruzalema so se udeleženci strokovne ekskurzije odpravili v Masado, utrdbo na jugu Mrtvega morja, ki je znana predvsem po tem, da so se po rimljanski zasedbi Jeruzalema leta 66 vanjo zatekli Judje. Rimljani so Masado dalj časa oblegali in leta 70 preko nasipa prišli v utrdbo, kjer jih je čakalo 960 trupel, saj so se prebivalci Masade raje odločili za smrt kot za ujetništvo. Po vzponu in ogledu sončnega vzhoda na Masadi se je ekipa osvežila v Mrtvem morju, ki leži 420 metrov pod morsko gladino. Plavanje v Mrtvem morju je zaradi visoke koncentracije soli lebdenje na gladini vode, vsekakor pa zabavna, sproščujoča in zdravilna izkušnja.

Nazaret, kjer je Jezus preživel večino svojega življenja, je služil za izhodišče raziskovanja severnega dela Izraela, vključno z Galilejskim morjem, znanim po tem, da je Jezus po njem hodil po vodi. Obenem pa blizu Nazareta živi častni konzul Republike Slovenije, gospod Adi Rosenfeld, ki ga je ekipa obiskala. Gospod Rosenfeld s svojimi humanitarnimi dejanji več kot odlično zastopa in predstavlja Slovenijo, poleg tega pa je s svojo zanimivo življenjsko zgodbo odličen vzor in navdih ljudem okoli sebe. Obisk gospoda Rosenfelda je bil zanimiv tudi z vidika vzpostavljanja novih kontaktov, saj je preko svojih aktivnosti spoznal širok krog ljudi.

Po nekaj dneh je bil čas za obisk Tel Aviva, ki je udeležence strokovne ekskurzije navdušil s svojimi ljudmi, kulturo in vzdušjem. V Tel Avivu se je ekipa srečala z ekipo College of Management and Academic Studies, ki s svojim podjetniškim programom z dr. Daphna Kariv na čelu, mlade odlično pripravlja na podjetniško pot. Izmenjane ideje in projekti so služili za odlično iztočnico za nadaljnje sodelovanje, ki bo z vzpostavljenimi kontakti zagotovo obrodilo sadove.

Na povabilo dr. Kariv se je ekipa udeležila tudi dogodka Reaching for the future, ki ga pripravlja njihov podjetniški pospeševalnik in inkubator. Z zanimivima gostoma, ki so ju imeli priložnost spoznati tudi udeleženci ekskurzije, Yossijem Vardijem, najbolj znanim izraelskim investitorjem, in Jackom Simom, ustanoviteljem World Toilet Organization, so mladi podjetniki predstavljali svoje start-up ideje investitorjem.

V Tel Avivu je ekipa spoznala tudi StarTau, izraelski center za podjetništvo, ki deluje v okviru Univerze v Tel Avivu ter podjetniški spodbujevalnik The Junction. Ta deluje na precej preprostem principu sodelovanja med start-upi in izmenjavo znanj in izkušenj med njimi, obenem pa jim pomaga pri tem, da v treh mesecih svoj produkt lahko predstavijo investitorjem in dobijo začetni kapital za nadaljnji razvoj in delo.

V Tel Avivu pa se je ekipa srečala tudi s slovensko veleposlanico v Tel Avivu, njeno ekscelenco Alenko Suhadolnik. Obisk veleposlanice je bil zelo zanimiv, saj je predstavila izraelsko okolje s slovenskega vidika, obenem pa videla veliko možnosti nadaljnjega sodelovanja med veleposlaništvom, Zavodom Ypsilon in Izraelom.

Ob koncu je ekipa spoznala tudi čare Tel Aviva, ki je kot obmorsko mesto idealno za mlade, saj s svojo plažo, živim centrom, bližnjo Jaffo, odlično hrano in vzdušjem, nudi veliko možnosti za preživljanje prostega časa, obenem pa je tudi gospodarsko središče Izraela.

Ob vseh novih kontaktih, izmenjanih idejah, projektih in možnostih sodelovanja, je Izrael več kot pozitivno presenetil s svojo odprtostjo in pripravljenostjo na sodelovanje, zato se v Zavodu Ypsilon veselimo nadaljnjih stikov s to zanimivo državo.  

Zavod Ypsilon