https://ypsilon.si/

logo

Zavod za medgeneracijsko sodelovanje, Ypsilon je nevladna neprofitna organizacija, ki povezuje mlade pripadnike generacije Y in jih spodbuja pri razvoju lastne karierne poti. Mladim ponujamo možnost odkrivanja strasti in nadgrajevanja znanja za večjo zaposljivost, hkrati pa spodbujamo samozaposlovanje in nudimo podporo za uspešen začetek lastne podjetniške poti.

Zavod Ypsilon, Latinski trg 6, 1000 Ljubljana (Acceleration Business City HUB)
info@ypsilon.si
 

Pretekli Projekti

Code.Innovate.Connect.

Projekt Code.Innovate.Connect je potekal v 5 državah: na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Makedoniji in v Sloveniji.

Preko 700 mladim med 16. in 30. letom smo omogočili 3 programe:
– Code; brezplačno učenje programiranja,
– Innovate; kreiranje inovativnih rešitev na temo pametnih mest, pametnih vasi in podatkov v športu pod budnim očesom mentorja,
– Connect; zmagovalne ekipe iz vseh držav so na finalnem dogodku v
Sloveniji»pitchale« svojo rešitev in prejele nagrado, dogodek pa je bil namenjen tudi mreženju in navezovanju novih stikov ter povezovanju z gosti.

Več o projektu

Made With Y

Namen projekta Made with Y je prek spodbujanja inovativnih oblik mladinskega dela z novimi pristopi reševati problematiko brezposelnosti mladih in med mladimi spodbujati aktivno državljanstvo. Aktivnosti so usmerjene k dvigu zaposljivosti mladih med 15. in 29. letom.

V projektu ustvarjamo mlade profesionalce po meri delodajalcev. To počnemo z vrsto izobraževalnih aktivnosti. V prvem ciklu projekta, ki je trajal med letoma 2016 in 2017, smo izvedli 50 dni ali preko 565 ur aktivnosti za udeležence, zaposlitve pa priskrbeli več kot tridesetim mladim.

V letu 2018 poteka drugi cikel projekta, izobraževanja pa izvajamo v Ljubljani, Mariboru, Celju in Radljah ob Dravi. Več o aktualnih aktivnostih si preberite na: https://madewithy.si.

Made with Y je dvoletni projekt, ki je sofinanciran s strani Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropske unije iz Evropskega socialnega sklada.

Innovation Jam

Innovation Jam je dvostopenjski program, ki je potekal v letu 2017 s ponosno podporo SAP Slovenija. V prvi fazi programa, imenovani Innovation Jam Course, so se udeleženci pod mentorstvom šole za računalništvo Smart Ninja učili kode html, programskega jezika Java Script in spoznali delo na oblačni platformi SAP Cloud Platform. Delavnice programiranja so potekale v Ljubljani, Mariboru, Kranjski Gori, Kopru in Kranju.

V drugi fazi programa so mladi pridobljeno znanje lahko uporabili v praksi. Na Innovation Jam Challengu so prejeli konkretne izzive podjetij Banka Sparkasse d.d. in Alja Viryent & Co. D.O.O. ter v intenzivnem vikendu pripravili inovativne rešitve. Strokovna komisija je po predstavitvenih pitchih izbrala najboljše skupine, ki so prejele nagrado v vrednosti 2.500 eurov.

Innovation Jam je potekal v času EU Code Week 2017. Zavod Ypislon si prizadeva in želi, da bo lahko tudi v prihodnosti prirejal podobne projekte, kjer mladi pridobijo pomembna IKT znanja.

Več o pobudi

IBSS

V sodelovanju z uspešnimi mentorji iz Amerike, med katerimi sta bila tudi George Deriso (profesor na Watson univerzi) in Gary Whitehill (avtor trilogije »Powerful change happens when enough humans live determined«), je ekipa Zavoda Ypsilon udeležence popeljala skozi izkušnjo uporabe podjetniških teorij v praksi.

»Naš ciljno usmerjen program bo mlade ume popeljali skozi vse spektre podjetništva, tudi tiste, o katerih se v javnosti ne govori. Premnogi imajo namreč odlične ideje, večina pa ne uspe narediti prvega koraka. Zato smo tu mi, da jim pokažemo kako in da bodo to znali ponoviti tudi sami,« je ob začetku IBSS-ja povedala Slađana Mlađenovič, vodja projekta International Business Summer School Ljubljana.

Projekt IBSS je leta 2017 AmCham uvrstil med tri finaliste izbora Best of Best: Odprtost za sodelovanje, zaupanje in povezovanje s širjenjem znanja, izkušenj in optimizma.

Obljuba Sloveniji

Namen projekta je bil spodbuditi celotno Slovenijo, da s svojimi obljubami soustvarja skupnost in njeno prihodnost.

Leta 2012 je Zavod Ypsilon začutil, da Slovenija potrebuje spremembo. Zaznali so svojo priložnost, da ukrepajo in s skupnimi močmi pomagajo Sloveniji, da se razvija in napreduje. “Čas je, da skupaj naredimo korak naprej. Mi smo tisti, ki lahko delamo spremembe. Obljubite Sloveniji za boljši jutri in bodite del projekta z osnovno idejo, da vsak posameznik ali organizacija, ki se pridruži projektu, poda svojo obljubo, da bo v letu dni naredil nekaj dobrega za Slovenijo,” so k aktivaciji pozivali širšo publiko.

Obljuba je bila prostovoljna in ni bila omejena na določeno področje. Podjetja, organizacije in posamezniki so s svojo obljubo podali zavezo, da bodo v letu dni naredili nekaj dobrega, spodbudili druge in s tem pomagali Sloveniji. Bistvo projekta so bile obljube, ki so jih objavljali na spletnem portalu.

Projekt Obljuba Sloveniji je Zavod Ypsilon organiziral na pobudo mag. Ajše Vodnik in v sodelovanju z BB Svetovanje.

Obljuba Sloveniji

SiTi ART Store

Zavod Ypsilon je ob podpori partnerja BTC d.d. v letu 2013 v Ljubljani odprl Trgovino mladih umetnikov SiTi ARTstore. Trgovina, namenjena udejstvovanju mladih umetnikov v slovenskem kulturnem prostoru, je omogočala kupcem dostop do del mladih, perspektivnih slovenskih umetnikov, iz različnih področij delovanja in umetnosti.

Nova umetniška platforma je v prvi vrsti želela pomagati in povezati slovenske umetnike in oblikovalce, ter jih povezati z njihovimi končnimi kupci. Cilj Trgovine mladih umetnikov SiTi ARTstore, je bil prispevek k večji prepoznavnosti mladih umetnikov in njihovem povezovanju. Poleg posredništva umetniških in oblikovalskih del, je trgovina delovala kot odprta platforma za izmenjavo idej ter kot prostor obveščanja o natečajih, razpisih in razstavah v Sloveniji in tujini.

Leta 2014 je vodenje SiTi ART Store prevzel član Zavoda Ypsilon Miha Murn in ga v sodelovanju s konceptom Atelje ART Murn International popeljal do novih uspehov in projektov.

Ustvarjam kjerkoli

Projekt Ustvarjam kjerkoli je bil namenjen spodbujanju in širjenju zavedanja o tem, da so ljudje glavno bogastvo vsakega podjetja. Zavod Ypsilon je opozarjal, da so zadovoljni in motivirani ljudje gonilo vsakega podjetja. Namesto hitrega tempa življenja, ogromne količine opravkov, obveznosti in stresa, so zaposlenim želeli ponuditi možnosti, s katerimi lahko prilagajajo svoj urnik svojim potrebam.

Izpostavljali so predvsem prednosti, ki jih tovrstna prilagodljivost prinaša tako zaposlenim, kot tudi delodajalcem in podjetjem. Če bi zaposlenim omogočili, da svoje delo prilagodijo svojim potrebam, bi se povečalo njihovo osebno zadovoljstvo, produktivnost in prihodki podjetja, zniževala pa bi se obremenjenost, stres, (nenačrtovane) odsotnosti in stroški zaposlovanja.

Več o pobudi

Zavod Ypsilon